fbpx

Ropogós a cseresznye, most már egész Európában is

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 01.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” elnevezést uniós oltalomban részesítette az Európai Bizottság, így már 81 földrajzi árujelzőnk élvez oltalmat az EU területén – olvasható a szaktárca közleményében.

Hölgy és cseresznye
A településen minden év júniusában megrendezik a Nagykörűi Cseresznyefesztivált, a cseresznye érésének ünnepét (fotó: SZOLJON/Mészáros János)

A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” termőterülete Nagykörű közigazgatási határán belül helyezkedik el, kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen alapul. A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést, így a terület különleges mikroklímával rendelkezik.

A mikroklímának és a talaj adottságainak köszönhető, hogy az itt termesztett „Petrovay ropogós” tájfajta, valamit egyéb cseresznyefajták (Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Jaboulay) kizárólag ezen a földrajzi területen termesztve hozzák az élénk színű, szív alakú, nagy szemű (26–38 mm átmérőjű), kellemesen édes-savanykás ízű, ropogós cseresznyét.

A helyi természeti adottságok mellett kiemelkedő jelentőségű az emberi tényező

A helyi termelők 150 éves termesztéssel kapcsolatos, apáról fiúra szálló szakértelme és tapasztalata kiemelkedő jelentőséggel bír a minőség kialakításában.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” 2016-ban elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát. Nagykörű településen 1996 óta minden év júniusában megrendezik a Nagykörűi Cseresznyefesztivált, a cseresznye érésének ünnepét.

A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A „Nagykörűi ropogós cseresznye” felhasználásával számtalan terméket készítenek, mint például: aszalványt, befőttet, lekvárt, szörpöt, cseresznyeszárteát, cseresznyemag-párnácskát, cseresznyepálinkát, aszalt cseresznyés sajtokat, cseresznyés kecskejoghurtot, cseresznye illatú háziszappant.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el az Agrárminisztérium által működtetett tematikus honlapon.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc