fbpx

VM: a magyar kormány támogatja az akáccal foglalkozó erdőgazdákat és méhészeket

Írta: - 2014 február 05.

VM: a magyar kormány támogatja az akáccal foglalkozó erdőgazdákat és méhészeketBudapest, 2014. február 4., kedd (MTI) – A magyar kormány nem támogat semmilyen olyan új uniós rendelkezést, amely ellehetetlenítené az akáccal foglalkozó erdőgazdákat és méhészeket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az akácos ültetvények teljes felszámolása hazánkban legalább annyira elképzelhetetlen, mint például a kukorica termesztésének megszüntetése. Magyarország ezt az álláspontot a témával kapcsolatos uniós tárgyalásokon is határozottan képviseli – közölték.

Az Európai Bizottság a múlt év végén terjesztette elő az új uniós jogszabály megalkotására irányuló javaslatát az úgynevezett idegenhonos özönfajok – inváziós fajok – betelepedésének és elterjedésének megelőzése és féken tartása érdekében. A testület úgy ítélte meg ugyanis, hogy a tagállami szintű fellépés nem elegendő, egységes uniós megközelítésre van szükség – emlékeztet a közlemény.

A tárgyalásokon Magyarország határozottan képviseli, hogy számára kiemelt gazdasági (erdészeti, faipari és méhészeti) jelentőségű az akác megkülönböztetett kezelése. Ezért az ország az akác Európában egyedülállóan gazdag biológiai sokféleségét megőrzi, turisztikai vonzerejét és az egészséges élet feltételeit pedig fejleszti – tartalmazza a közlemény.

Magyarország erdőterületének 24 százaléka akác – közölte a VM az MTI megkeresésére. Magyarországon az erdővel borított terület aránya 20,8 százalék volt a tavalyi adatok szerint, az erdők területe mintegy 1,933 millió hektár.

Mészáros Józsefnek, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetőjének korábbi közlése szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna mézet termelnek, fele akácméz. Az országban megtermelt méz mintegy 80 százalékát exportálják. Magyarországon egy ember átlagosan 70-80 dekagramm mézet fogyaszt évente.

MTI 2014. február 4.