fbpx

Ónos eső – FruitVeb: a gyümölcsösöknek nem ártott a lehűlés

Írta: - 2014 február 05.

Ónos eső - FruitVeb: a gyümölcsösöknek nem ártott a lehűlésBudapest, 2014. február 4., kedd (MTI) – A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehűlés és a hétvégi ónos eső – mondta el Mártonffy Béla kedden az MTI-nek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok.

Szerencse, hogy a lehűlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hűvös idő jót tesz a gyümölcsösöknek, főként az kedvező hogy a lehűlés nem volt hirtelen, és a hőmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15-20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6-10 Celsius-fok körüli hőmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos eső hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az előzetes vélemények szerint jelentősebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentősebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs – mondta.

A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési időszak kezdetén, a tavalyinál kedvezőbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10-15 Celsius-fokos hőmérséklet nehezítette a munkát – mondta a FruitVeB elnöke.

MTI 2014. február 4.