fbpx

MATE-évnyitó: „Ti vagytok a kihívások nemzedéke”

Írta: Sándor Ildikó - 2021 szeptember 07.

Fenntarthatóság, tájgazdálkodás, növény-  és állategészségügy, állatjólét, klímaválság, munkaerőhiány, ivóvízellátás a világ minden pontján – fajsúlyos kihívások állnak a mai fiatalok, a teljes mezőgazdaságunk előtt. Az agrárminiszter nem kis feladatokat rótt a fiatalok vállára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) ünnepélyes évnyitóján.

 

Szerteágazó tudás

– Ti vagytok a kihívás nemzedéke – fogalmazott a szakminiszter az impozáns rendezvényen. Hozzátette: az egyetemnek is ez a küldetése, összefogni a szerteágazó tudást, amihez a feltételeket meg is teremtették, s Közép-Európa legnagyobb egyetemét hozták létre. – Számolnunk kell azzal, hogy nemcsak egy szakmánk van. A gazdálkodás egy életforma, ami ma felértékelődött, hisz gazdáink több mint fele 50 év feletti – mondta Dr. Nagy István.

 

Az agráráminiszter a kihívásokról beszélt a MATE tanévnyitón

 

Elébe menni a jövőnek

– Kikezdhetetlen tudásra és menedzsmentkészségre van szüksége a mai szakmabelieknek. Ennek birtokában viszont Európában át kívánjuk venni a vezető helyet a mezőgazdaságban 10 éven belül, ez a legfőbb célkitűzésünk – erősítette meg a miniszter szavait Csányi Sándor. – Persze az egyetemi éveket sokféleképpen el lehet tölteni, de a lehetőségek most adottak ahhoz, hogy piacképes tudással vértezzék fel magukat hallgatóink. A lehetőség viszont nem kopogtat be az ablakon, a lehetőségeknek elébe kell menni – fogalmazta meg útravalóként az egyetemi éveiket megkezdő hallgatóknak a MATE kuratóriumának elnöke.

 

Csányi Sándor kuratóriumi elnök vezető szerepet szán a MATE-nak

 

Erénnyel boldogulni

– Már Kossuth Lajos is támogatta az önálló agráregyetem létrehozását. Bár 1945 után rövid időre ez megvalósult, egy hatékony, dinamikus, motiváló agrárkomplexum létrehozására most nyílt lehetőség – fogalmazott megnyitójában Prof. Dr. Gyuricza Csaba. Az indulás óta eltelt 7 hónap alatt is maradandót alkotott a MATE hallgatói, kutatói, oktatói bázisa a tudomány és a sport területén is. Időközben viszont 200 milliárd forintos, soha nem látott fejlesztésbe kezdett az egyetem. – Olyan tudást szerezhetnek itt a hallgatók, amivel, ha megtalálják hivatásukat, saját útjukat, akkor boldog és kiegyensúlyozott szakmai élet vár hallgatóinkra, mert, ahogy az egyetem mottója is szól: „Erénnyel győzni fogsz” – fogalmazott, a MATE rektora.

 

Hivatás, erény, boldogulás – Gyuricza Csaba rektor ajánlása a jövő mezőgazdászaiak a MATE tanévnyitóján