fbpx

Tovább növekszik az agrárképzés népszerűsége

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 26.

Népszerű az agárképzés: a tavalyihoz képest 24 százalékkal több elsőévessel fog kezdődni az új tanév a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, derült ki a felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozatalát követően. Az előző tanulmányi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, addig idén 3244 fő érte el a ponthatárokat.

 

Sokan döntenek a mezőgazdasághoz kapcsolódó tanulmányok mellett

A kaposvári agrár- és környezettudományi képzéseken több mint duplájával, 110 százalékkal több fiatal kezdheti meg tanulmányait, mint tavaly, de 12 százalékos növekedés látható a gödöllői mezőgazdasági és környezettudományi szakokra felvettek tekintetében is.

 

Mezőgazdaság, agrárképzés
A campusokra felvettek számát tekintve a legnagyobb növekedés a Georgikon
Campuson tapasztalható (Fotó: Barna Ferenc)

 

A felvételt nyertek száma campusonként:

  • gödöllői Szent István Campusa – 1011 fő,
  • a Budai Campus – 1023 fő,
  • a Kaposvári Campusra – 603 fő,
  • a Georgikon Campusra – 312 fő,
  • a gyöngyösi Károly Róbert Campus – 295 fő.

A campusokra felvettek számát tekintve a legnagyobb növekedés a Georgikon Campus esetében látható, ahol a tavalyi évhez képest 83,5 százalékkal lesz több elsőéves; de több mint 20 százalékos a létszámnövekedés a gödöllői, a budai és a kaposvári képzési helyek esetében is.

 

A legtöbb új hallgató

Az államilag támogatott, nappali képzési formában zajló tájrendező és kertépítő mérnöki, valamint az évek óta népszerű élelmiszermérnöki alapszakokra jutott be a legtöbb új hallgató. Előbbin 158 fő, utóbbin pedig 140 fő érte el ponthatárokat.

Kiemelt érdeklődés volt a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés iránt is, amelyen a keszthelyi és a gyöngyösi campusokon összesen 149 fő kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

 

Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor

Az idei jelentkezési adatok és felvételi számok már egyértelmű jelzést fogalmaztak meg arról, hogy mind a jövőbeni hallgatóság, mind pedig szüleik bíznak a 2021. február 1-től új intézményi keretek között működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemben és az intézmény további töretlen fejlődésében.

A MATE – oktatási és kutatási szakembereire és hátterére alapozva – garantálja, hogy hallgatói a 21. századi igényeknek megfelelő, versenyképes tudással, gyakorlati ismeretekkel és nemzetközi tapasztalatokkal felvértezve helyezkedjenek el a munkaerőpiacon. Az Intézmény ehhez többek között a lehető legmodernebb infrastruktúrát, a folyamatosan megújuló, komplex képzési palettát, valamint a hazai és nemzetközi partnerhálózat adta lehetőségeket biztosítja.

 

Forrás: MATE, Sajtótájékoztató