fbpx

A covidos macska esélye így már nagyobb

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 31.

Oroszországban új Covid-19 elleni vakcinát jegyeztek be, azonban ezt az állatok számára fejlesztették ki a tudósok. Ezzel megakadályozható lenne, hogy a mezőgazdasági haszonállatok és a házi kiskedvencek covidos fertőzöttsége esetleg drámai véget érjen.

 

Mezőgazdaság, Covid-19 vakcina állatoknak
Az oroszok elsők ebben, elkészült a Covid-19 elleni vakcina állatok számára (Fotó: Barna Ferenc)

 

Jobb, mint a humán vakcina?

Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerint a Carnivac-Cov elnevezésű oltóanyag az első, új koronavírus-fertőzés elleni állatvakcina a világon. A szer, amelyet az orosz Szövetségi Állategészségvédelmi Központ szakemberei fejlesztettek ki, októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott.

A vizsgálatok során a vakcina ártalmatlannak bizonyult, a beoltott állatoknál erős immunogén aktivitást okozott, és az esetek 100 %-ban kifejlődtek bennük a koronavírus elleni antitestek.

 

Kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította: több állatfaj – köztük házi- és haszonállatok is – fogékony a Covid-19-re, így kiemelt jelentőségű az oltóanyag gyors előállítása. Egyelőre tudományosan nem bizonyított, hogy az új koronavírusos fertőzés állatról terjedt volna emberre.

 

Mezőgazdaság, Covid-19 vakcina állatoknak
Az új szert kipróbálták már a mezőgazdaságban tenyésztett állatokon, de vadon élőkön is, mint például a vörös rókán (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Az oltóanyag tömeggyártása áprilisban indulhat be. A kutatások jelenlegi állása szerint a vakcina minimum fél évig hatékony.

A termék megvásárlása iránt eddig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkezett érdeklődés.

 

Veszélyeztetettek a mezőgazdasági haszonállatok és a háziállatok

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója úgy vélekedik, hogy a SARS-CoV-2 vírus patogén potenciálja még nem mutatkozott meg teljességgel. A gócai folyamatosan jelen lesznek a világban, a következő fejlemény a mezőgazdasági haszonállatok és a háziállatok megfertőzése lehet.

„És amikor egy év alatt eljutunk odáig, hogy jó vakcinákkal megóvjuk az emberiséget, abban a pillanatban meg fognak fertőződni a háziállatok, a kedvencektől pedig senki sem szándékozik megszabadulni. Ezért ennek a kórokozónak a gócai folyamatosan jelen lesznek, és fejlődni fognak körülöttünk” – fogalmazott az akadémikus.

 

Mezőgazdaság, Covid-19 vakcina állatoknak
Az tudósok szerint az agrárágazaton belül az állattenyésztés is veszélyeztetett terület, de a hobby állatok sincsenek biztonságban (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak kísérletek a Covid-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc