fbpx

Trükkös elnevezések tévesztik meg a fogyasztókat

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 01.

A mezőgazdasághoz tartozó szervezetek kifogásolják azokat a termékfeliratokat, melyek alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére, egyben kérik a tejtermékek helyettesítésére használt készítmények elnevezéseit tartalmazó uniós lista módosítását. A trükkös elnevezések kerüljenek tiltólistára a szervezet egységes álláspontja szerint a helyettesítő termékek esetében.

 

Mezőgazdasági termékek: hús, tej, tojás…
A tejtermék tartalmazzon tejet, a húskészítmény pedig húst, a trükkös elnevezések megtévesztőek lehetnek (Fotó: Horizont Média, Archivum)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együtt a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Tej Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet is azt kéri, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztő elnevezését.

Javaslat a trükkös elnevezések korlátozására

Az állattenyésztőket, és feldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják azt a javaslatot, amely az unióban korlátozná a trükközést az elnevezésekkel, és megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej, tejtermék megjelölés használatát.

A kifogásolt kifejezések:

  • joghurt stílusú;
  • sajtutánzat;
  • sajtszerű;
  • tejszín ízű;
  • laktózmentes tejhelyettesítő.

 

Mezőgazdasági termékek: hús, tej, tojás…
A természetes csomagolás nem félrevezető, a polcon lévő termékeknél érdemes megnézni az összetevőket is (Fotó: Horizont Média, Archivum)

 

Csak az állati eredetű termék lehessen hús, kolbász, steak, …

A javaslaton túl a magyarországi szervezetek azt is célnak tartják, hogy húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket lehessen nevezni. Hozzátették, hogy a termelők felháborodva fogadják a növényi alapú tejtermék-utánzatok jelöléseit. Ezek a szójátékok is a trükkös elnevezések kategóriába tartoznak. Ilyen többek között a különféle ízű „növényi tömb”, a „mylk”, a „vajas ízű margarin”, a „szójagurt”.

Szerte a világon sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból, genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló anyagokkal, genetikai manipulációval előállított húshelyettesítőkkel, műhússal. Az EU egyértelműen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmény, és a tejtermék fogalmát, de ezek állati eredetűek. A növényi alapú termékek elnevezése jelenleg nem egyértelműen szabályozott.

 

Az alternatív étrendet követőkkel semmi probléma

A NAK elfogadja, ha a fogyasztói igényekkel együtt emelkedik a húsmentes, tejmentes, vegetáriánus, vegán termékek aránya. Azonban elvárja a tisztességes, következetes marketingtevékenységet, amely mind a hús- és tejtermékek fogyasztóit, mind a termelőket, mind a hús- és tejipar munkáját tiszteletben tartja.

 

 

Az Európai Parlament tavaly októberben szavazott a Közös Agrárpolitika módosító javaslatairól, amelyek közül a 171-es a tejtermékek helyettesítésére használt készítmények elnevezéseit tartalmazza. A NAK az ehhez kapcsolódó módosító javaslatot támogatva utasítja el a kifogásolt megnevezéseket.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc