fbpx

Az olaszok gőzerővel nyomulnak a kazah búzára

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 22.

A kazahok pedig gőzerővel jönnek-jönnének az Európai Unió piacaira. Már így is úgy emlegetik magukat, mint Közép-Ázsia „kenyereskosárkája”…

Még kicsi a hozam, de így is nagy a kibocsátás

Kazahsztán ma mér nem nevezhető a gabonatermesztés technológiai mintaállamának: az idei búzatermés hektárátlaga például alig haladta meg az 1 tonnát. A kilátásai azonban hasonlóak az egykori ukrán és orosz búzatermesztéshez: ott is az utóbbi évtizedben produkálnak jelentős technológiai és ezzel hozamnövekedést. A hatalmas, 2,7 millió négyzetkilométeres kiterjedésű Kazahsztán területének több mint 70 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre. Az országot a világ 10 legnagyobb búza- és liszttermelője közé sorolják, több mint 80 országába exportálnak, és az állam célja az agrárkibocsátás termelékenységének megháromszorozása, az export megkétszerezése.

Olasz óriás projektek

Ennek az egyik mozzanata az olasz állami felsővezetéssel folytatott tárgyalások, amelyeken a gabona- és olajosmag-termesztés, a tészta-, hús- és tejtermékek gyártása terén nagyobb együttműködést terveznek. A Bonifice Ferraresi olasz mezőgazdasági üzem olasz technológiákat alkalmazó gabonatermesztési és -feldolgozási projektek megvalósítását tervezi Kazahsztánban, valamint szakemberek képzését és technológiatranszfert. Kazahsztán már így is Olaszország egyik fő búzaszállítója, és egyúttal a gabonafeldolgozás részarányának növelését tervezi az országban. A tervek közt szerepel még egy átfogó közös projektek megvalósítása az intenzív kertészet és vetőmagtermesztés fejlesztésére.