fbpx

68 millió dollárt ad az USA ukrán búzára

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 20.

Újabb 150 ezer tonna ukrán búza felvásárlását és Afrikába juttatását támogatja az ENSZ élelmezési programja keretében az Egyesült Államok, ennek érdekében 68 millió dollár kiegészítő támogatást nyújt a nemzetközi szervezetnek.

Búza
Az ukrán gabona a kelet-afrikai élelmezési válság enyhítésére szolgál majd (fotó: Horizont Média)

A szállítmány a kelet-afrikai élelmezési válság enyhítésére szolgál majd

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége (USAID) 68 millió dollár kiegészítő támogatást nyújt az ENSZ-nek, amelyet 150 ezer tonna ukrán búza felvásárlására, szállítására és tárolására fordítanak.

A humanitárius szállítmány a kelet-afrikai élelmezési válság enyhítésére szolgál majd, ahol a történelmi aszály emberek millióit sodorta az éhezés szélére.

A teszt időszakban főleg kukorica a szállítmány

A gabonaszállítmányok útnak indítását az ENSZ közvetítésével kötött orosz-ukrán megállapodás tette lehetővé. A fekete-tengeri ukrán kikötők forgalmát Oroszország február 24., az Ukrajna elleni katonai agresszió megindítása óta blokkolta, de most már az ellenőrzött szállítóhajók kifuthattak Odesszából mezőgazdasági terménnyel.

Augusztus 1. és 15. között 21 hajó hagyta el az ukrán partokat, további 15 hajó pedig beléphetett Ukrajna kikötőibe. Ez alatt a fél hónap alatt több mint 560 ezer tonna mezőgazdasági termék lépett ki a gabonafolyosón keresztül.

Forrás: MTI