fbpx

FFA2014 – Középpontban a fenntartható élelmiszertermelés

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 02.

FFA2014 - Középpontban a fenntartható élelmiszertermelésBrüsszel, 2014. április 1., kedd (MTI) – Hogyan lehet fenntarthatóan élelmiszert termelni kisebb területen, és jobban kereskedni – ez áll a kedden Brüsszelben megrendezett Forum for Agriculture (FFA) 2014 című tanácskozás középpontjában.

Franz Fischler, az FFA elnöke a konferenciát lezáró összegzésében a 21. század kihívásának nevezte, hogy olyan komplex rendszereket kezeljenek, mint amilyen a mezőgazdaság. Véleménye szerint a szektor válaszúthoz érkezett; az elmúlt húsz évet az EU agrárpolitikájának a megreformálásával töltötték, de ez már kevés. Innovatív gondolkodásra van szükség, képesnek kell lenni új irányelvek kifejlesztésére – hangsúlyozta. Véleménye szerint a tagállamoknak szorosabb együttműködést kell kialakítaniuk egyebek között az agrároktatás és a kutatás területén.

A tanácskozáson szó esett az EU és az USA közötti transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről (TTIP), a tárgyalások 2013. júliusában kezdődtek.

Amerika és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás az FFA szerint hozzájárul majd a két ország között jelenleg 26,5 milliárd dollárra becsült kereskedelem továbbélénkítéséhez, és a globálisan fenntartható mezőgazdasághoz.

Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korábbi vezérigazgatója szerint a mezőgazdaság és a kereskedelem elválaszthatatlanok egymástól, Európa a világszinten magas színvonalat képviselő terményeivel sokat nyerhet egy kiegyensúlyozott piacnyitástól.

Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók (European Agricultural Machinery – CEMA) támogatják a TTIP-megállapodás létrejöttét, mert a gépgyártóknak jelentős haszonnal jár a szabadabb kereskedelem. Mint írták, a bürokratikus akadályok, a tranzakciós és termelési költségek csökkenésével a gyártók és a termelők is jobban járnak.

Javaslatuk szerint az EU és az USA közötti megállapodásban a piacra lépéshez egyebek között a különböző igazolások, tanúsítványok kölcsönös elfogadása szükséges, ahogy harmonizálni kell a szabadalmak rendszerét.

A CEMA több mint 4500 európai mezőgazdasági gépgyártót képvisel, közöttük multinacionális vállalatok és kkv-k egyaránt megtalálhatóak. A szektor közvetlenül összesen 135 ezer embert foglalkoztat, további 125 ezret a kereskedelem vagy a karbantartás területéről. A mezőgazdasági gépgyártók éves forgalma meghaladja a 28 milliárd eurót.

Az FFA-t 2008 óta rendezik meg. A fórum első megszervezése azon a felismerésen alapult, hogy az Európai Unió agrárpolitikája és iparági szabályozási környezete olyan avitt problémák megoldására irányul, mint a túltermelés és nem reagál a mezőgazdaság és élelmiszertermelés újabb kihívásaira és a lehetőségekre.

A világfórumon évről évre olyan globális problémákat vitatnak meg, mint a növekvő népesség élelmezése, a változó fogyasztói magatartás kihívásai, magasabb minőségű, táplálóbb élemiszertermelés. A megújuló energiák iparági hasznosítása, a klímaváltozás, az urbanizáció és a mezőgazdasági területek visszaszorulása, a csökkenő vízkészletek és a pusztuló talaj problémája, a növényvédőszerek és műtrágyák használatának minimalizálása is témaként szerepeltek.

Az idén 7. alkalommal megrendezett konferencián – amelyet az Európai Földtulajdonosok Szervezete (European Landowners’ Organization – ELO) és a Syngenta kezdeményezett – 1500 döntéshozó, termelő és nemzetközi intézmény képviselője vett részt.

MTI 2014. április 1.