OMÉK – V. Németh Zsolt: cél a háztáji gazdaságok ösztönzése

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 19.

A 76. OMÉK-en a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakmai konferenciát szervezett a vidéki foglalkoztatás és a helyi közösségek kapcsolatáról, amelyen V. Németh Zsolt kiemelte: a vidéki településeken, a falvakban a globális tömegtermékek helyett ismét a helyben megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet és húst kellene előnyben részesíteni.

Ennek feltételeit teremthetik meg a félig önellátó háztáji gazdaságok, amelyek működését a jövőben még inkább ösztönözni, segíteni kívánja a minisztérium.

Már mintaprogramok indultak a jó gyakorlatok megismertetésére az alágazatokban, a nyúltenyésztéstől kezdve a húsgalambtartáson át az üszők kihelyezéséig – mondta.

Az egyik legfontosabb cél, hogy a hájtáji gazdaságokban megtermelt élelmiszerekkel, mezőgazdasági termékekkel a gazdaságokat működtető családok élelmiszer-önellátását biztosítani lehessen.

Emellett a háztáji gazdálkodási forma – kiegészülve különböző agroszociális gazdasági modellekkel – közösségformáló erő lehet a falvakban, segítve a helyi élelmiszer ellátást, vagy akár a részleges energiaellátást.

A mintaprogramok finanszírozására a VM az utóbbi években néhány százmillió forintot fordított.

Egy-egy ilyen projekt megvalósítására a tárca esetenként 3,0-7,5 millió forintot költött – mondta V. Németh Zsolt az MTI-nek.

Kis Zoltán, a VM Vidékfejlesztési Főosztálya Térségi Programok Osztályának vezetője az MTI-nek egyebek között arról beszélt, hogy a helyi termelés lehetőségeinek szélesítése, az öngondoskodás erősítése a lakosság helyben tartását segíti.

Főként a kis falvakban, településeken létfontosságú, hogy legyen foglalkoztatás, amely megteremti a helyben élők jobb megélhetésének lehetőségét.

Perspektívát ad azoknak az embereknek is, akik nem vagy csak nehezen tudnak lakóhelyükről kimozdulni.

Azonban a saját háztartásuk számára meg tudják termelni az élelmiszert.

 

 

Ez a segélyezés alternatívája lehet – mutatott rá. Sztolyka Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere a román határhoz közeli település példáján mutatta be, hogy egy erdőháti falu, ha akar akár önfenntartóvá is válhat.

Ennek alapja a közösség tenni akarásán túl a helyi lehetőségek ismerete és kihasználása – hangsúlyozta.