fbpx

Hó végéig kérhető támogatás tenyészkoca-állatjólétre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 19.

Ahol az előírtnál nagyobb férőhely, jobb mikroklíma, kevesebb kártevő és légy, nagyobb fényerő, ivóvíz-minőségű víz; továbbá takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz – ilyen célokra lehet támogatást kérni március 31-ig.

tenyészkoca szaporulat
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A tenyészkoca-állatjóléti támogatás igénybevételének feltételeiről szóló FM-rendelet (7/2015. (III. 11.) alapján a tenyészkocatartók az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére vissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe. Ehhez az kell, hogy a támogatott tevékenységet legalább 5 éven át fenntartsák, és az előírtnál jobb körülményeket biztosítanak. Ilyen például a nagyobb férőhely, az előírtnál jobb mikroklíma, gyakoribb kártevő- és légyirtás, megnövelt fényerő, továbbá ha a takarmányhoz ivóvíz minőségű vizet biztosítanak.

A támogatási kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során – a felügyeleti eljárás kivételével – minden dokumentumot az államkincstár honlapjára kell elküldeni elektronikusan, ügyfélkapus azonosítás után elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A nem elektronikus úton benyújtott kérelmet a Kincstár visszautasítja. Egy igénylő kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be március 31-éig.