fbpx

Milliárd eurós támogatás ad vért a gyenge sertéságazatnak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 02.

Németország mintegy egymilliárd euróval támogathatja a gazdálkodókat a nagyobb állatjólét megvalósításában az EU döntse alapján. A pénz 60 százalékát beruházásra, a többit állatjóléti célokra kell fordítani. Az engedély és a kifizetés a legjobbkor jön: a német sertéságazat mély válságban van.

2030-ig beruházás és állatjóléti fejlesztések

Az uniós állami támogatási szabályok értelmében az Európai Bizottság két német programot hagyott jóvá, összesen mintegy 1 milliárd eurós költségvetéssel. A cél ezekkel az állattenyésztés, különösen a sertéstartás állatjóléti normáinak javítása sertéstenyésztő létesítmények korszerűsítését célzó beruházásokkal és a sertések állatjóléti színvonalának javítását célzó tenyésztési gyakorlatok megvalósításával. Ez nyitva áll a németországi kis- és közepes méretű állattenyésztési tevékenységek előtt. Mindkét szabályozás a jövőben más állatfajokra is kiterjeszthető. A pénz több mint fele, mintegy 675 millió euró közvetlen beruházási támogatásként a gazdálkodókhoz kerül. Ez magában foglalja az életkörülmények javítását (például a kültéri klímaistállókhoz vagy a hűtési lehetőségekhez való hozzáférést), valamint az állománysűrűség és a CO2-kibocsátás korlátozását. Az első szabályozás 2030 végéig szól. A támogatások második pillérét – mintegy 325 millió eurót – szintén közvetlen támogatásnak szánják, és ebből a nagyobb állatjólét érdekében felmerülő többletköltségek akár 80 százalékát is fedezni lehetne 2031 végéig.

sertés

Fogynak a sertéstartók

Mint nemrég beszámoltunk róla, Németországban a sertéstartó telepek száma egyetlen év alatt 4,5 százalékkal, 800-zal csökkent. A német statisztikai hivatal, a Destatis tízéves összevetésben már 42 százalék feletti fogyást számol, ami csaknem 12 ezer mezőgazdasági vállalkozás megszűnését jelenti. A sertésállomány azonban ezzel párhuzamosan nőtt – először 2020 novembere óta –, de ha 2013-tól nézzük az adatokat, összességében így is majdnem negyedével, 6,9 millió állattal van kevesebb.

Nem csoda, ha a tüntető gazdák között a sertéstartók is reprezentálják magukat és problémáikat – erről itt írtunk nemrég.