fbpx

Öntözés: milliós EU-támogatás jár a szemléletformálásra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 17.

Vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió annak, aki részt vesz a fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodás megerősítésében.

Víztakarékosság, vízmegtartás EU-s pénzből

Szemléletformáló reform projekt megvalósítására kapott vissza nem térítendő európai uniós támogatást az Agrárminisztérium a Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz (RRF) uniós pénzügyi alapból. A projekt itthon 172 millió forint értékben fut, és a szemléletformálás tématerületei elsősorban a víztakarékos öntözési módszerekre, a vizek helyben tartásának jelentőségére, a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat során tapasztalható éghajlati eredetű károk mérséklésének lehetőségeire, valamint a közösségekben rejlő lehetőségek előnyeire irányulnak. A projekttel fókuszba kerül a minél szélesebb körű tájékoztatás és képzés annak érdekében, hogy a mezőgazdasági vízhasználók mai-holnapi generációi tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének, ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

öntözősrendszer csonk szántó
Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Már nem elég a jó agrotechnika…

A mezőgazdaság az éghajlati hatásoknak leginkább kitett ágazat. A klímaváltozás miatt az átlaghőmérséklet nő, a csapadék eloszlása egyre inkább kiszámíthatatlan, aminek erózió, a növénytermesztés fokozatos ellehetetlenülése a következménye – öntözés, vízpótlás nélkül. A termésbiztonsághoz már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása, meg kell teremteni a vízvisszatartás és a víztakarékos öntözéses gazdálkodás feltételrendszerét. A mezőgazdasági termelőkre az új víztakarékos fejlesztések megvalósításának költségei jellemzően nagy terhet rónak, a közösségi együttműködés keretében azonban a beruházások költségei csökkenthetők. A tervezett tájékoztatások és képzések célja a figyelemfelhívás a hosszú távú tervezésre, továbbá olyan megoldási javaslatok ismertetése, amelyek elősegítik a fenntartható mezőgazdasági vízhasználatot.

(Forrás: AM)