fbpx

Az Alltech Crop Science üzletág bemutatása

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 10.

Sokszor elhangzik a kijelentés, hogy manapság már nem ugyanolyan ízűek a zöldségek és a gyümölcsök, mint pár évtizeddel ezelőtt. Mi sem bizonyítja jobban ezt az állítást, mint az, hogy ma egy alma – az 50 évvel korábbi adatokkal összehasonlítva – csak 50% tápanyagot tartalmaz.

Nagy-Brittanniában több olyan jellegű kutatást végeztek, melyben hosszabb időn keresztül azt vizsgálták, hogy a zöldségek beltartalmi értékei hogyan változnak. Meglepő eredményeket kaptak, ugyanis jelentősen – akár 20-30%-al is – csökkent a zöldségek kálcium, kálium, vas, A-vitamin és C-vitamin tartalma.

Sajnos nincs ez máshogy a takarmányaink táplálóanyag tartalmával sem. Az iowai egyetemen különböző kukorica hibridek fehérje, olaj és aminosav tartalmát vizsgálták. Arra a következtetésre jutottak, hogy a modern kukorica hibridek alkalmazásával csökkent azok fehérje tartalma mellett, azok aminosav és olaj tartalma is.

Miért van ez így? A modern mezőgazdaság miatt. Manapság a mezőgazdaságnál nemcsak a mennyiségi termelésre kell koncentrálnunk, hanem a minőség is éppen olyan fontossá vált!

Maximalizálni kell a takarmányok négy fő komponensének hatékonyságát. Nemcsak a fő alapanyagok minőségére kell odafigyelnünk, hanem talán még ennél is fontosabb, hogy jó minőségű tömegtakarmányokat takarítsunk be. Tudjuk, hogy ezek minősége befolyásolja a tejtermelést, az állomány egészségügyi állapotát, de hatással van a takarmányozás költségére. Az úgynevezett takarmányozási piramis alapját is a jó minőségű tömegtakarmányok jelentik. Véleményünk szerint csak jó takarmány alapanyagokból tudunk jó minőségű szenázst vagy szilázst készíteni.

Az amerikai farmerek azon gondolkodnak, hogy 1 hektáron mennyi fehérjét és energiát tudnak betakarítani, illetve, hogy 1 ha-ról származó szilázsból mennyi tejet tudnak termelni.

Az Alltech több, mint 30 éve foglalkozik a fermentációs technológiával és komoly tudásra tett szert ezen a területen. Az itt megszerzett tudást most az agrotechnikában is kamatoztatja, létrehozva és Európában is bevezetve az Alltech Crop Science ágazatot.

Magyarországon is elkezdtük az Alltech Crop Science bevezetését. Ennek a két új természetes technológiának a segítségével, növelni tudjuk a hozamokat és javítani tudjuk a minőséget.

Mi is ez a két technológia?

Minden az egészségesebb talajjal kezdődik. A Soil-Set technológia révén a talaj mikrobiális életét javítjuk természetes úton. A növény a gyökérzetén keresztül jobban fel tudja venni a talajból a szükséges tápanyagokat.

Az Impro-Grain tecnológia segítségével a növénynek intenzívebb lesz a fotoszintézise, ezáltal több energiára tesz szert. Ezt a többlet energiát felhasználja a jobb gyökérnövekedésre, a jobb levél- és szárnövekedésre, illetve a jobb kalásznövekedésre vagy a szemtelítődésre. Mindezeknek köszönhetően a növény ellenállóbb lesz a stresszel szemben, jobb lesz az emészthetősége, nő a keményítőtartalma és a fehérjetartalma. A jobb szemtelítődés révén például kevesebb hely marad a mikotoxinok megtelepedésére a kukoricacsöveken, így ellenállóbb lesz a kukorica a mikotoxinokkal szemben is. (1. kép)

1. kép: Impro-Grain hatása a szem telítettségre és a csövek méretére

1. kép: Impro-Grain hatása a szem telítettségre és a csövek méretére

Mikor és hogyan kell alkalmazni az Impro-Grain technológiát?

Siló és szemes kukorica esetében a növény 3-9 leveles állapotában kerül a technológia kijuttatásra 0,5 l/ha mennyiségben. A termék együtt alkalmazható a szokásos gyomirtó készítményekkel, így nem szükséges külön menetben kijuttatni. A nagyobb és erősebb növény nagyobb termést is produkált, hazai kísérletekben 10% termés többletet. A szem telítettség is figyelemre méltó az Impro-Grain kezelésben. A növény erőteljesebben fejlődik, silókukorica esetében tovább marad zöld állapotban. A gyökérfejlődés szembetűnő volt. Több felvételt is készítettünk a gyökérzetről (2. kép).

2. kép: Impro-Grain hatása a gyökér méretére

2. kép: Impro-Grain hatása a gyökér méretére

Amerikai kísérletekben a szilázs keményítőtartalma jelentősen emelkedett, a kontroll csoport 34,1% az Impro-Grain technológia 39,49% volt. A magasabb keményítő tartalom lehetővé teszi azt, hogy az abrakkal, szemes kukoricával bevitt keményítő mennyiségét csökkentsük, ezzel csökkentve a takarmányozás költségeit. A technológia alkalmazása egyszerű és költséghatékony.

Búza esetén a bokrosodás végén és a szárba induláskor javasoljuk a technológia alkalmazását 0,5 l/ha mennyiségben. Búzán végzett 29 független kísérlet átlagában 12% termésnövekedést tapasztaltunk.

A hazai termesztésű takarmányok közül a lucerna jelentősége kiemelkedő. A tejelő tehenek esetében kiváló takarmány, ha jó minőségben tudjuk megőrizni. Alapvetően a szenázs- és szénakészítés általános. Az utóbbival talán több probléma is van, hiszen az időjárás hatását nem tudjuk kiküszöbölni. Az Impro-Grain alkalmazható a lucerna kaszálását követően 7-10 nappal. Tapasztalatunk alapján gyorsabb növekedésre, nagyobb hozamra lehet számítani.

A technológia alkalmazható egyéb kalászos növények esetében is. Ezen kívül napraforgó és repce technológiánk is van.

A kiváló minőségű tömegtakarmányok eléréséhez már a szántóföldön meg kell tennünk mindent, és csak a kiváló alapanyagból várhatunk jó szilázst vagy szenázst. Az Alltech Crop Science technológia nem egyszerűen termésnövelő hatású, befolyásolja a tömegtakarmányok energiatartalmát és emészthetőségét is.

Visszatérve az amerikai farmerekre, gondolkodjunk mi is praktikusan: 1 ha-ról származó szilázsból mennyi tejet tudunk termelni? Érdemes kiszámolni!

Mátyás-Dzuró Tímea

Alltech Hungary Kft.

1186 Budapest, Besence utca 5.

www.alltech.hu

Telefon: 06 1/ 433-1460

Fax: 06 1/ 433-1461