fbpx

Korlátozások Veszprém megyében is a kéknyelv-betegség miatt

Írta: - 2014 október 20.

Veszprém, 2014. október 17., péntek (MTI) – Veszprém megyét is érintik azok az intézkedések, amelyek a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség Csongrád megyei megjelenése miatt léptek életbe – tájékoztatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-t.

Korlátozások Veszprém megyében is a kéknyelv-betegség miatt
A közlemény szerint a kéknyelv-betegség hazai megjelenése miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 150 kilométeres sugarú körben védő- és megfigyelési zónát jelölt ki.
A zóna területéről kéknyelvűségre fogékony állatot kiszállítani vagy azt oda beszállítani csak állatorvosi engedéllyel lehet. Az intézkedés Veszprém megye 23 dél-keleti településére is kiterjed.
A szúnyogok által terjesztett vírusos betegségre a szarvasmarha, a juh és a kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak.
A kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberi egészségre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt – ismertették a közleményben.
MTI 2014. október 17.