Tájékoztató a méhkímélő technológiáról

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 22.

Több helyen elkezdődött az elmúlt évek méhpusztulásai okán egy egészséges párbeszéd a növénytermesztő gazdák és a méhészek között. Erre példa az alábbi tájékoztató hírlevél, amit a NAK Somogy megyei igazgatósága adott ki.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Somogy megyei méhészeti egyesületekkel közös tájékoztatási munkába kezdett, hiszen a növények beporzása a gazdák és a méhészek közös érdeke.

A repce és napraforgó virágzásának időszakában gyakori probléma a méhpusztulás. A növényvédelem okozta méhmérgezések bizonyítása nehéz, mivel az elhullott méhekből szinte lehetetlen a mintavételezés.

Nem minden területen jellemző a méhek pusztulása, amiből arra lehet következtetni, hogy azokon a területeken, ahol a növényvédelmi rendelkezéseket betartják, nincs méhpusztulás. Azokon a területeken, ahol ez gyakoribb, valószínűsíthető, hogy a méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szereket nem a rendelet szerint juttatják ki.

A Nébih ide vonatkozó rendelkezése alapján:

„A méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szereket az úgynevezett méhkímélő technológiával lehet kijuttatni. A köznyelvben ez „esti permetezés” vagy „éjszakai permetezés” néven terjedt el. A pontos megfogalmazás: a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, leghamarabb a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdve és 23:00 óráig befejezve a permetezést.”

További veszélyt jelent a növényvédő szerek kombinációban történő kijuttatása is. A Nébih ide vonatkozó ajánlása:

„Ismert a szinergizmus (egymást felerősítő hatás) jelensége, ahol az egyik hatóanyag a másik hatását jelentősen, akár sokszorosára emeli. Ilyen szinergista hatást mutatnak például a külön-külön méhekre nem jelölésköteles acetamiprid és tebukonazol hatóanyagok, vagy a tiakloprid és tebukonazol hatóanyagok. Bár külön-külön ezek méhekre nem veszélyesek, tankkeverékben történő kijuttatásuk esetén azonban be kell tartani a méhkímélő technológiát („esti permetezés”).”

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesült monitoring vizsgálatai igazolták a szinergikus hatás következtében történt méhpusztulásokat. Kérik a gazdatársak együttműködését a fenntartható mezőgazdaság és természeti környezet védelmének érdekében, és kérik a méhkímélő technológiák alkalmazását!