Weidemann 2080: elnyűhetetlen rakodó állattartóknak (is)

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 05. -Hirdetés

Ahol 850 tehénre és szaporulataira kell gondot viselni, tisztaságot tartani, árut cipelni az év minden napján, ott nem lehet a véletlenre bízni a gépválasztást.

Nemcsak gazdaságosan üzemeltethető technikára van szükség, hanem strapabíróra is, amelyik sok és sokféle extrém terhelésnek ellenáll, ugyanakkor mégis kezes, ügyes, hatékony és kifinomult. Hogyan lehet mindennek megfelelni? Úgy, hogy ha valaki eleve az állattartásból jön, és évtizedek óta saját és szerzett tapasztalatok alapján fejleszti a szektornak szánt rakodógépeket – válaszolják a tassi tejgazdaságban, ahol lassan 10 éve a Weidemann a megoldás kulcsa.

Mozgékony, hatékony, fordulékony

A tassi Dózsa MG Zrt.-ben 850 tejelőtehén és szaporulata ad munkát a gazdaságnak. Speciális rakodógépeiknek a trágya és műtrágya, bála és más alapanyagok szállításán, mozgatásán túl az istállók tisztántartásában is nélkülözhetetlen szerep jut. Dr. Kis Tamás Endre a gépválasztásról szólva elsősorban a multifunkcionalitást és a teherbíró képességet emeli ki.

Azokban az istállóinkban például, ahol nincs még trágyakihúzó rendszer, ott a placcolásban, az almozásban is alkalmazzuk a Weidemann 2070-est, illetve tavaly ősz óta ugyanannak a modellnek egy újabb kiadását, a 2080-ast. Amikor 8 éve az elsőt megvettük, a döntő az volt, hogy mozgékony, sokféleképpen használható, erős gépet vegyünk. A másik fontos szempont volt a teljesítőképessége mellett a mérete. A boxokban, pihenőterekben, az istállóbejáratokban és sok más helyen szűkek a fordulók, kis helyen kell óvatos manővereket végezni, tömeget mozgatni: ezt nem tudja akármelyik gép olyan biztonsággal, mint a Weidemann – mondja a zrt. igazgatóságának tagja. Ez a rakodó a tehénmentéstől az istállókon, raktárakon kívüli munkák – raklapos áru fogadása, telephelyi építkezési-felújítási feladatok segítése és sok egyéb – fontos szereplője is.

25 ezer óra két műszakban, hiba nélkül

Amint alább Németh László gépmester is megerősíti majd, Kis Tamás Endre szerint a 2014-ben vásárolt Weidemann 2070-es valóban elhíresült a gazdaságban, mint elnyűhetetlen mindenes.

Pedig eleinte nem is egy, hanem több gépkezelő hajtotta, nyilván eltérő kezelői mentalitással, de ez a gép mindent kibírt. Az órájában több mint 25 ezer üzemóra van, és volt idő, amikor nem is egy, hanem két műszakban, azaz folyamatosan napi 16 órát dolgozott. Eszméletlen, amit kibírt – fogalmaz tömören a gazdaságvezető. Hozzáteszi persze a lényeget is: soha komolyabb meghibásodás nem volt, csupán az extrém megterhelés miatt elfáradó, kopó alkatrészeket kell cserélni. – A fő erény itt, nálunk is az, hogy folyamatos üzemre fogható: olyan telepi mindenes, amely nemcsak rengeteg munkafeladatba befogható, hanem bírja is a különleges igénybevételt!

A szakmából jött a fejlesztő, tudta, mire lesz szükség

Bajnóczi Péter, a tassi két Weidemannt forgalmazó Diary Service Kft. illetékese látogatásunkkor maga is saját szemével akarta látni a korábbi, a 2070-es üzemóra-számlálóját, ami a műszerfal kis üveglapja mögött cáfolhatatlanul mutatja a 25130. üzemórát.

Ennek a strapabírásnak a fő oka eredetileg abban rejlik, hogy a Weidemann alapítója maga is állattartással foglalkozott, a tapasztalatok alapján, az igényeket pontosan ismerve fogott bele a rakodógyártásba. Aki a szakmából jön, és aki a kollégákkal folyamatosan egyeztet, annak nem kell mondani, mire van szükség. A 2080-asban mindez a tapasztalat összegződik. Ezért van a Weidemann rakodókhoz rengeteg adapter: ezek között a telephely-takarítástól a különféle speciális anyagok mozgatásáig nagyon sokféle eszközt gyártanak. Ezért fejlesztették ki a törzscsuklós kormányzást, amely praktikus, állattartó telepeken kifejezetten előnyös. Továbbá ezért kapnak a Weidemann rakodók olyan különleges porfestéses bevonatot, amely az agresszív hatású anyagoknak: műtrágyáknak, vegyszereknek is ellenáll. És sorolhatnám még: híres a rendkívül stabil mozgást, árumozgatást segítő lengőcsuklós szerkezet; a kényelmes, ergonomikus, egyszerűen kezelhető, mégis kifinomult feladatvégzést segítő fülke. Ez utóbbinak egyik nagy erénye, hogy rendkívül jó kilátást biztosít, ami a baleset- és vagyonvédelem miatt is fontos – összegzi Bajnóczi Péter.

A Weidemann rakodók tartósságát és hatékony üzemeltetését emellett egy speciális diagnosztikai rendszer is segíti. Ez a vezetési funkció és a teleszkópos funkció, a 3. és 4. vezérlőkör, a motoradatok és az elektromos funkciók alapján folyamatosan figyeli és elemzi a rendszereket, és azonnal felhívja a vezető figyelmét az esetleges hibákra. Ezzel elkerülhetőek a komoly meghibásodások, gyorsabb a reagálás, a hiba feltárása és a javítás. Ez pedig nemcsak szervizköltséget, hanem néha nagyon fontos időt is megtakarít a gazdaságnak – de nemcsak az állattartás bármely szegmensében, hanem a szántóföldi vagy kertészeti ágban is.

A veterán gépkezelő is szereti

Németh László a szakma tapasztalt veteránjának számít Tasson, hiszen 1981 óta szolgálja a gazdaságot. Eleinte mint szerelő, technikus, az utóbbi években pedig a Weidemann rakodók gépkezelőjeként tapasztalja, milyen ezekkel a gépekkel dolgozni.

A 2070-es és az újabb, a 2080-as között annyi a különbség, amennyit 2014 és 2021 között fejlődött a technika a gépkezelői kényelemben, a vezérlésben. A lényeg viszont változatlan. Rendkívül tartós, minden terhelés mellett kifogástalanul teljesítő gépről van szó. Biztos vagyok benne, hogy bárhol használják, ugyanilyen elégedettek, mert megbízható, erős, strapabíró. Ha ennyit dolgozik egy gép, amennyit ezek a Weidemannok, komolyabb meghibásodások nélkül, akkor az szuper a gépkezelőnek és a gazdaságnak is – mondja a gépkezelő.

Kohout Zoltán

Weidemann-képviselet:
Trägner Wilfried
+36 30 997 6817
www.mauch.at