fbpx

Hatékony gombaölő szer, több termés, magasabb olajtartalom

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 05. -Hirdetés

A napraforgó növényvédelmi technológiája rendkívül nagy szerepet játszik a kialakuló hozam nagyságában. A gyomirtás rakja le az alapokat a vetés-kelés utáni időszakban, a kórokozók elleni hatékony védelem a gyomok csökkentő hatásától már megóvott hozamszintet tudja megőrizni egészen a betakarításig.

TUDNI KELL, MI TÖRTÉNIK AZ ÁLLOMÁNYBAN

Potenciálisan mindig azok a legveszélyesebb betegségek, amelyek a tenyészidőszak korai szakaszában járványszerű méretekben képesek fellépni. Természetesen ez alól is vannak kivételek, ugyanis pl. a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) szinte bármikor végzetes károkat képes okozni ebben a kultúrában. A fehérpenészes rothadást mindenképpen számításba kell venni a fungicid kezelés célpontjaként tudva, hogy a talajokban szinte bárhol lehetnek szaporítóképletei, amik elindítják a fertőzést. Mivel az elsődleges fertőzési gócok a talajszinten találhatók, a terjedést csak az oda lejuttatott aktív hatóanyagok akadályozhatják meg. Ez a törekvés kell indokolja a viszonylag korai kijuttatást, ami a napraforgó 6-10 levélpáros fejlettségét jelenti.

A FERTŐZÖTT NAPRAFORGÓ KEVESEBBET TEREM

A gombabetegségek terméscsökkentő hatását sokan sokszor vizsgálták, általánosságban megállapítható, hogy csapadékos években, amikor a napraforgónak, de a kórokozóknak is kedvezők a környezeti tényezők, sokkal nagyobb a várható hozam mellett a károkozás mértéke is. Ilyen években a gombafertőzések elvihetnek akár tonnányi mennyiséget is hektáronként. Olyan években, amikor a tenyészidőszak csapadékellátottsága rossz, az általában nedvességet, párát kedvelő kórokozók sem tudnak jól terjedni, de terméscsökkentő hatásuk (250-500 kg/ha) ekkor is túllép a gazdaságilag elfogadható szinten. Az ilyen irányú vizsgálatok elsöprő többsége arra a következtetésre jut, hogy a napraforgó-termesztésben igenis indokolt hatékony gombaölő szerek használata, évjárattól függetlenül!

TERMÉSNÖVELŐ BEAVATKOZÁS

A jelenleg forgalomban lévő gombaölő szerekben használt hatóanyagok egy része nemcsak mint fungicid fejti ki hatását, hanem a növény élettani folyamataira is pozitív hatást gyakorol, önmagában is termésnövelő hatással.

Ilyen gombaölő szer az Optimo® Care* is, nagy mennyiséget tartalmaz a piraklostrobinból, ami az erőteljes gombaölő hatás alapja. Az Optimo® Care ezen túl megemeli a napraforgó tápanyagfelvételének intenzitását, fokozza a szárazanyag beépülést, késlelteti a növényi szövetek öregedését, ezáltal hozzásegíti, hogy fertőzésmentes körülmények között is emelkedjen a kaszattermés. Napokkal hosszabbá válik az aktív fotoszintézis időtartama, mely hozamnövekedést eredményez. Az Optimo® Care használatát 2 alkalommal javasoljuk egy tenyészidőszakon belül. Először akkor, amikor még le tudjuk juttatni a hatóanyagot a növényzet talaj közeli régiójába a fehérpenészes fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Ekkor alacsonyabb dózis használata javasolt, ami nagyon kedvező költségszintet eredményez. Ezt követően csillagbimbós állapotban, illetve a virágzás első felében célszerű kijuttatni emelt dózissal, lehetőleg nagy lémennyiséggel a jobb hatékonyság érdekében.

A fehérpenészes rothadás terjedését meg kell állítani!

Az Optimo® Care egy kiváló, hosszú hatástartamú gombaölő szer napraforgóban, mely nagyon kedvező élettani hatással is rendelkezik, alacsony költségszintjének köszönhetően hasznosan járul hozzá a jövedelem növeléséhez.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
*Az Optimo® Care megegyezik a Retengo készítménnyel.

corteva