fbpx

Itt a mezőgazdaság múltja, jelenje és jövője

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 05.

Megnyitott a háromnapos, 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár Hódmezővásárhelyen. Az ország legrangosabb állatkiállítására minden résztvevő a legszebb haszonállatával, a legmagasabb szakmai színvonalon előállított termékével érkezett, így itt megtalálható a múlt, a jelen és a jövő – mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója az esemény megnyitóján.

Fenntarthatóság, versenyképesség, önrendelkezés

A megnyitó során többször elhangzott, hogy a mezőgazdaság a kihívások korát éli: a pandémia, a szomszédban zajló háború, az éghajlati anomáliák nehéz helyzet elé állítják a mezőgazdasági termelőket. Ezekre választ kell adni, a fenntarthatóságot szemelőtt tartva versenyképesen termelni, a nemzet önrendelkezését megteremteni.

Szaktudás és csúcstechnológia

A kihívások okozta nehézségekre megfelelő választ, megoldást csak a megfelelő szaktudással és a csúcstechnológia alkalmazásával felvértezett mezőgazdasági vállalkozók fogják megtalálni.

„Akinek nincs megfelelő szaktudása, versenyhátrányba fog kerülni” – mondta Nagy István agrárminiszter, mielőtt megnyitotta a rendezvényt. Az ágazat egyik kulcskérdése a generációváltás is, azonban ehhez a jövedelmezőség kellően magas szintjét kell kínálni. A megfelelő fizetést a fiataloknak, a vállalkozás versenyképességét csak azok a gazdák tudják biztosítani, akik a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák.