fbpx

Újabb könnyítések a termelőknek

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 31.

Szabadabb árusítás, munkalehetőség, kevesebb papírmunka a növényvédelemben és az állatszállításban – ezt hozza az EU-s jogharmonizáció.

Állattartás

 

Több piac, több lehetőség

Több, régóta megújításra szoruló szabályozás, valamint az uniós jogharmonizáció megvalósítását szolgálja az Agrárminisztérium új rendelete (20/2021 (V.17.) AM rendelet). Az összetett jogszabályban megjelent módosításoknak köszönhetően például bővülnek a kistermelők piacra jutási lehetőségei és tovább csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei. A kistermelők – tartva a higiéniai előírásokat – már országszerte árusíthatják termékeiket a rendezvényeken. A vágóhídon levágott haszonállatok húsa továbbra is csak a kistermelő saját gazdaságának helyén forgalmazható. Az új szabályozás alkalmazott foglalkoztatását is lehetővé teszi a kistermelők számára. A kiskereskedelmi létesítmények versenyképességének növelése, adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében pedig megszűnik a különengedélyezési eljárás, amely főként a kistelepüléseken működő üzletek számára jelent nagy segítséget.

 

Almafa virágzás

 

Növényvédelem, állattartás

A napokban megjelent módosítások könnyítést vezetnek be a növényvédelem területén is. Minden EK-műtrágyát az első magyarországi forgalomba hozatal előtti bejelentés után – az eddigi éves gyakoriság helyett – elegendő ötévente újra bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. Az állatszállításokat megelőző vizsgálatok eltörlésével egyszerűbbé válnak az egy állattartóhoz tartozó telepek közötti állatmozgatások. Ezzel is csökkennek a hazai állattartók, állatszállítók adminisztratív és fizetési kötelezettségei. Életbe lép viszont a kiszállítás feltételeként a kötelező regisztráció azon tenyésztők esetében, akik kedvtelésből tartott állatok kereskedelmével foglalkoznak. Az illegális kutyakereskedelem visszaszorítása érdekében enélkül nem történhet állatszállítás.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán
Forrás: AM