fbpx

Háromszor több a piac, mint 9 évvel ezelőtt

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 28.

Tavaly év végén 324 termelői piac működött hazánkban, 2012-ben még csak 117. Fontos a helyi gazdák, a mezőgazdasági termelők támogatása, kilenc évvel ezelőtt ezért határozták meg 2012-ben a helyi piac fogalmát.

 

Mezőgazdaság és termelői piac
Az üllői helyi termelői piac csaknem 500 millió forintból valósult meg, 150 millió forintos állami támogatással (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A koronavírus okozott gazdasági károkat enyhítésének egyik formája a termelői piacokon keresztül a helyi termelők segítése

A helyi termelői piacok fejlődéséhez hatékonyan hozzájárult a Vidékfejlesztési Program, amelynek keretében az elmúlt időszakban 165 kérelmező jutott több mint 6 milliárd forint fejlesztési forráshoz – mondta Nagy István az üllői piac ünnepélyes átadóján.

Az Agrárminisztérium tavaly meghirdette az 5,5 milliárd forint keretösszegű, a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeinek stabilizálását szolgáló új beruházási pályázati csomagját. Ez biztosított keretet a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztési pályázati felhívásának.

 

Mezőgazdaság és termelői piac
Az Nagy István agrárminiszter egy méhésszel beszélget az új üllői piac átadásán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A pályázatok elsődleges célja a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítése és a helyi gazdaságok, termelők további erősítése.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc