fbpx

950 milliárdos program a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 20.

Több mint 950 milliárd forint használható fel idén a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett támogatások keretében – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter.

 

Program, mezőgazdasági pályázatok
Szarvasmarha telep fejlesztésére, a program terhére 550 millió forint támogatás szerepel a támogatói okiratban (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

550 millió támogatás

Példaként hozta fel az Extra Tej Termelő Kft. szarvasmarhatelep fejlesztését: 550 millió forinttal segíti a kormány a mintegy 1 milliárd forintos beruházást.

A beruházás részeként új istállók és egy hatállásos fejőház épül, borjúketrec rendszert is kialakítanak, a megújuló energiáról pedig napelemek gondoskodnak majd.

A 950 milliárdos programmal a Kormány és az agrártárca megnyitja az utat a versenyképességet, a hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizálását szolgáló, értékteremtő fejlesztések előtt. Támogatják a mezőgazdasági vállalkozások innovatív fejlesztéseit, digitális átállásukat és a hatékonyságuk növelését célzó beruházásokat.

 

Program, mezőgazdasági pályázatok
A Vidékfejlesztési Program keretében új beruházási pályázatok kiírása várható (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

280 milliárd forinttal emelik a keretösszeget

A program részeként a tavaly év végén kiírt felhívásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt azok keretösszegét 280 milliárd forinttal emelik meg. Ennek eredményeként már a következő hónapokban 600 milliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázatokat, köztük újabb állattartó telepek kisebb léptékű fejlesztésére.

A célzott támogatásoknak köszönhetően a beruházási kedv fokozódik, tavaly az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat keretösszegét népszerűségének köszönhetően 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték.

 

Program, mezőgazdasági pályázatok
A vissza nem térítendő támogatás összege minimum százmillió -, maximum kétmilliárd forint (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

277 pályázatra 123,5 milliárd forint támogatás

A kérelmek kapcsán a döntések március vége óta folyamatosan születnek meg, eddig 277 pályázatra 123,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

A vissza nem térítendő támogatás összege minimum százmillió -, maximum kétmilliárd forint. A minisztérium minden megfelelő pályázatot támogat, május végéig a legtöbbről döntenek.

A pályázatok segítségével a marhatartó ágazatban közel 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósulhat meg, összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény, terület épülhet vagy újulhat meg.

 

 

Korszerű technológia segíti a mezőgazdasági termelők munkáját

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc