Bezárás

Szó szerint górcső alá kerülnek a kártevők

Írta: Sándor Ildikó - 2021 május 31.

Egy kártevőcsapdával és egy képfelismerő szoftverrel foglalkozó agrárcég fogott össze, hogy a kártevőirtásban nagyot alkossanak.

A BASF Digital Farming és a Pessl Instruments a gyümölcs- és zöldségfélék kártevőirtásának javítása, és ezáltal a termelés fellendítése érdekében írt alá a napokban egy megállapodást, miszerint a Pessl Instruments hardveres és szoftveres kapacitásait – különösen automatizált iSCOUT® kártevő csapdáját – és a BASF Digital Farming piacvezető xarvio TM SCOUTING alkalmazásának képfelismerését és elemző képességét egyesíti.

 

kártevő BASF Pessl xarvio
A kártevők pontos és valós idejű megfigyelése pontosítani tfogja az ellenük való védekezés

 

Így a gazdálkodók most először jutnak valós idejű, a művelési területre vonatkozó megfigyelésekhez. Az első projekt egy átfogó kártevőfigyelő és modellező rendszer kifejlesztésére összpontosít szőlőfajták és almatermésű növények számára (különös tekintettel az almafajtákra), a nyerges szőlőmoly és az almamoly tevékenységét megcélozva. Ez a projekt 2021 májusának elején kezdődött, és egy teljesen automatizált kártevő-felismerő és -figyelő szolgáltatás létrehozására irányul, amelyet kezdetben Argentínában, Brazíliában, Európában és Indiában fognak a xarvio SCOUTING alkalmazáshoz kapcsolni.

A második projektben a szójabab, a gyapot és a kukorica kapásnövényeket fogják alaposabb megfigyelés alá vetni. Ennek keretében a poloskák, a gyapottok-bagolylepke és az őszi sereghernyó megfigyelésére és modellezésére fognak összpontosítani.

Az iSCOUT teljesen önálló, napenergiával működő rovarcsapdával a nap 24 órájában figyelemmel kísérik a kártevők jelentette kockázatot, feldolgozzák az adatokat, és közel valós időben elküldik őket a xarvio SCOUTING alkalmazásnak képfelismerés céljából. Ez ugródeszkát jelent a gazdálkodók számára, ugyanis a rovarok így még alaposabban megfigyelhetők, és még jobb védekezés biztosítható időtől és helyszíntől függetlenül.

A szőlőfajtákhoz és az almatermésű növényekhez használt kártevőfelismerő és -figyelő szolgáltatás 2022-től már a gazdáknak is elérhető lesz.