Bezárás

Jön az agrárbiztosítási díjtámogatás

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 22.

Érdemes kockázatkezelési eszközöket igénybe vennie a mezőgazdasági termelőknek, ezt támasztja alá a tavalyi történelmi léptékű aszályhelyzet, a klímaváltozás gazdálkodásban érezhető hatásai. A mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást kifizetését a Magyar Államkincstár (MÁK) hamarosan megkezdi.

Havazás a gyümölcsösben
A szélsőséges időjárási tényezők erősítik a gazdák agrárbiztosítások iránti elkötelezettségét (fotó: Horizont Média/Archívum)

Az öngondoskodás megerősítése

Nagy István agárminiszter kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Ennek egyik pilléreként a gazdák hosszú évek óta igénybe vehetik az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást, amennyiben a Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben azt igénylik.

A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítését is célzó, a biztosítások díjának egy részét fedező támogatást az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretéből biztosítja.

Aktuális időszakra 14 milliárd támogatást hagytak jóvá

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás éves keretösszege – amely 2016 évben még 4 milliárd forint volt – folyamatosan és dinamikusan növekszik, ezáltal már az elmúlt 7 év alatt 100 ezer kérelem kapcsán több, mint 37 milliárd forint kifizetésére került sor.

A mostani döntéssel a 2022. év vonatkozásában további több, mint 23 ezer kérelem kapcsán csaknem 14 milliárd forint támogatás került jóváhagyásra, amelynek a gazdák részére történő kifizetését a Magyar Államkincstár hamarosan megkezdi.

Forrás: AM/Sajtóközlemény