fbpx

A korábbi kedvező gazdasági körülmények nagyot változtak

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 15.

Ki nyújt segítő kezet a mezőgazdasági termelőknek a nehéz gazdasági helyzetben, amit a régiós fejlesztési kényszer is súlyosbít? Erre a kérdésre a választ egy sajtóreggelin kaptuk meg.

Piaci bizonytalanság, nehéz gazdasági helyzet

Növekvő árak és infláció, akadozó ellátási láncok, állatbetegségek (madárinfluenza, sertéspestis) – hosszan sorolták az előadók az OTP Agrár sajtóreggelijén azokat a kihívásokat, melyek napjainkban megnehezítik az agrárvállalkozások életét. Ezzel párhuzamosan a régióra jellemző fejlesztési kényszer is nyomja a gazdák vállát, amelynek teljesítésénél sok EU-s szabályt is figyelembe kell venniük.

A mezőgazdaság mindenhol.
Mezőgazdaság (Fotó: Horizont Média)

Új szemlélet, összehangolt kockázatkezelés

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer egyedülálló, új és innovatív eleme a kockázatkezelési rendszerünknek. Az eddigi, csak a természeti károk kompenzálása mellett a termelőt önhibáján kívüli, bármilyen okból bekövetkezett jelentősebb jövedelemcsökkenés tette jogosulttá kompenzációra. Ennek alapja az előző három év jövedelmének átlaga, valamint a gazdálkodó terület- és állatállományára vonatkozó adatok. A rendszerhez való csatlakozás idén is február 1. és 28. között lehetséges, minden gazdálkodó számára javasoljuk megfontolni a csatlakozás lehetőségét” – mutatott rá dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a krízisalap lényegére.

A szélsőséges időjárás keményen megtépázta az utóbbi években a mezőgazdaságot, jelentős fagy- és viharkárok csökkentették a gazdák bevételét. A megoldás az agrárbiztosításokban rejlik. „Az akár 70 százalékos állami támogatással is megköthető növénybiztosítások jelentős anyagi segítséget jelentenek a gazdák számára fagy-, jég-, vihar- vagy például aszálykár esetén. Az öngondoskodásnak egyre nagyobb szerepe van az agráriumban is, így a növénybiztosítások látványos felfutása mellett egyre többen ismerik fel a mezőgazdasági vagyontárgyak, épületek, szárítók, tárolók, öntözőberendezések vagy gépek biztosításának fontosságát” – emelte ki az öngondoskodás jelentőségét Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

Az agrárium hitelállománya bő 1500 milliárdra nőtt

Sok pénz áramlott az elmúlt években a mezőgazdaságba, így számos vállalkozás indult vagy újult meg, de a kedvezőtlen változások egy részüket nehéz helyzetbe hozta. „A mai gazdasági környezet néhány vállalkozásnál már a működést veszélyezteti, a beruházások pedig szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek. Ezért a korábbinál is rugalmasabb pénzügyi megoldásokra van szükség. Az OTP Agrár az ehhez hasonló nehéz helyzetekben is stabil támaszként áll a gazdák mellett, legyen szó az árváltozások hatására előállt fizetési nehézségek kezeléséről vagy akár fejlesztésekről. Közösen gondolkodva, partnerként segítjük a gazdálkodókat a kockázatok kezelésében” – ígérte Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Tavalyhoz képest magasabb kamatokkal érhetők el a források, de ez nem jelentheti a beruházások leállítását. Az ügyvezető igazgató szerint egy ma elhalasztott beruházás holnap már magasabb költséggel valósítható meg, mint amennyibe a jelenlegi kamattal együtt kerülne.

A Vidékfejlesztési Program támogatásai mellett az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége is segítség a gazdáknak. „Az alapítvány a bank és a gazdálkodó között létrejött hitelügyletek kockázatainak akár 90%-át átvállalja. Ennek díjai a növekvő kockázatok ellenére sem változtak” – mutatott rá Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Barna Ferenc