fbpx

Bodrogkeresztúri riolittufa – Talajjavítás természetesen

Írta: - 2022 március 16. -Hirdetés

A talajművelés és talajjavítás általános célja a kultúrnövény számára optimális talajállapot biztosítása. A megfelelő, robbanásszerű keléshez elengedhetetlen az okszerűen megválasztott talajművelési rendszer. Legfontosabb feladatunk a talaj hő-, levegő- és vízháztartásának befolyásolása a kultúrnövényünk számára. A Bodrogkeresztúri riolittufa fizikai tulajdonságainak köszönhetően morzsalékos talajszerkezetet biztosít, mely pozitív hatással van a talaj hőmérsékletére, az optimális levegő arányára, és a biológiai életére. Térfogattömegéhez viszonyítva nagy vízkapacitású, így optimális hatást gyakorol a talaj vízgazdálkodására is.

A Bodrogkeresztúri riolittufa a talaj felső rétegében bedolgozva, a növény és a vetéstechnológia igényeihez mérten elősegíti a gyors kelést és kezdeti fejlődést. A magágykészítés a magágy kiszáradásának elkerülése miatt, a vetés előtt legfeljebb 1 nappal vagy a vetéssel egymenetben történjen meg. A riolittufával megfelelően kezelt területen a magágy kiszáradása elkerülhető.

A szántóföldi növények talajművelési rendszerei az idők során folyamatosan változtak és fejlődtek. A múlt században széles körben elterjedt a nagy energiaigényű szántás, a forgatásos talajművelő rendszer. A szántás egyes agrotechnikai és energetikai hiányosságai miatt új, energiatakarékos rendszerek kifejlesztésének igénye jelentkezett. A Bodrogkeresztúri riolittufa talajjavító hatását a talajba keverve fejti ki, beforgatására nincs szükség. A fenntartható talajjavítás előtérbe kerülését a gazdaságokban az egyre aszályosabb időszakok gazdaságossági mutatói és a gyenge adottságokkal rendelkező homokos-vályog talajok indokolták.

A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, pH-értékét és nyomelemellátását javítja. További alkalmazási lehetőségei közt érdemes megemlíteni, hogy eredményesen alkalmazható állattartási hulladékkezelésre, szervestrágya kezelésére, víztisztításra, komposztáláshoz, alomanyagként a padozatra terítve, kertépítésre, növényvédőszer- és műtrágyagyártásra hordozóanyagként.

Természetes anyag, kizárólag produktív hatása van a vegetációra. A talajvizsgálati eredményekre alapozva, megfelelő dózis és intenzitás esetén 5-8 év tartamhatás érhető el. Kijuttatása nem igényel többletberuházást. A riolittufával kezelt területen optimális talajnedvesség és hőmérsékleti viszonyok között történhet a vetés, mely az egyöntetű kelés feltétele.

Általánosságban elmondható, hogy a szükségesnél sűrűbben vetett növényállomány esetén számolhatunk a vízigény és az aszályérzékenység növekedésével, valamint a magasabb szemnedvesség-tartalommal betakarításkor. A riolittufával végzett kísérletek igazolják, hogy a talaj és a növény optimális vízgazdálkodásának köszönhetően csökkent a nedvességtartalom a betakarított szemekben, illetve víztartó szerepének köszönhetően csökkent az aszályérzékenység.

Podráczki Károly – agrár értékesítő
+36 70 524 3774
[email protected]
WWW.RIOLITTUFA.HU

Colas