fbpx

Az emberiség legjelentősebb fehérjeforrása

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 10.

A baromfitermékeknek a népélelmezésben betöltött szerepe vitathatatlan, hiszen a baromfihús és a tojás a legnagyobb mennyiségben előállított állati eredetű termék. A Föld lakosságának élelmezésében kiemelt szerepet játszó baromfi termékpályára, a táplálkozásban betöltött szerepére, aktuális trendjeire, a jövőt érintő kihívásaira hívja a figyelmet a Baromfi Termék Tanács a Baromfi Világnapja alkalmából.

Mi magyarok kezdeményeztük 2012. augusztusában, a baromfi termékpályán működő két világszervezet (WPSA, IPC) támogatásával, hogy május 10-ét a Baromfi Világnapjának nyilvánítsák.

Víziszárnyasok
Az élelmezésében kiemelt szerepet játszik baromfi termékpálya (fotó: Horizont Média/Archívum)

A világ baromfitermelése

Ez az esemény lehetőséget ad arra, hogy a föld lakosságának élelmezésében kiemelt szerepet játszó baromfi termékpálya felhívja a figyelmet a táplálkozásban betöltött szerepére, aktuális trendjeire, a jövőt érintő kihívásaira. A baromfitermékeknek a népélelmezésben betöltött szerepe vitathatatlan, hiszen a baromfihús és a tojás a legnagyobb mennyiségben előállított állati eredetű terméknek számít, és napjainkban az emberiség legjelentősebb fehérjeforrása.

Az emberiség létszámának és élelmiszerigényének növekedésével a baromfiipar szerepe még tovább erősödik, hiszen rendkívül hatékonyan, alacsony környezeti lábnyommal, vallási tilalmak nélkül képes kitűnő minőségű és magas táplálóértékű terméket előállítani. Nem csoda hát, hogy mind a világ baromfihús termelése, mind tojástermelése dinamikusan növekszik.

A világ takarmány és állati termék előállítása, infografika
Globális takarmány és állati termék előállítása, 2022 (forrás: FAO/Baromfi Termék Tanács)

Fontos azt is kiemelni, hogy a terméklánc szereplői (tenyésztés, termelés, feldolgozás) és a kapcsolódó üzletágak (takarmányipar, tartástechnológia) is folyamatosan a fenntartható termelés irányába fejlesztik tevékenységeiket, hogy Földünk csökkenő erőforrásait (termőföld, víz, energia) minél hatékonyabban használják fel és így biztosítsanak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert a föld egyre gyarapodó népességének.

Az ágazat célkitűzését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette, akadályozta, mint a világszinten is problémát jelentő, de egyes földrajzi régiókban súlyos veszteségeket okozó madárinfluenza-járvány, amelynek kezelésére a szigorú járványvédelmi intézkedések alkalmazásán túl egyre több ország veti fel a betegség elleni vakcinázás védekezési lehetőségét.

A világ hústermelése és fogyasztása, infografika
A globális hústermelés és fogyasztás tendenciája és prognózisa 2005-2030 (forrás: FAO/Baromfi Termék Tanács)

Az Európai Unió baromfitermelése

Az unióban – elsősorban a hatályos rendkívül szigorú állatjóléti, állategészségügyi, higiénia szabályozás miatt – kevésbe dinamikus a baromfiszektor növekedése, de itt is kétségtelen tény, hogy a baromfiágazat stratégiai fontosságú mind gazdasági, mind pedig élelmezési szempontból. Az EU élelmiszerrendszerében az ágazat becslések szerint 38 milliárd euró termelési értékkel és évi 2 milliárd eurót meghaladó exporttal büszkélkedhet, amely több mint 370 ezer embernek biztosít munkát és megélhetést. Európa szerte 25 ezer családi gazdaságban nevelnek magas színvonalon csirkét, pulykát és kacsát.

A gyakorta visszatérő madárinfluenza-járvány az európai térség baromfiállományaiban is súlyos károkat okozott. A 2021-2022-es járványok során több, mint 50 millió baromfit kellett kiirtani. A vakcinával történő védekezés jogszabályi hátterét kialakította az Európai Bizottság, az alkalmazás lehetőségét biztosító kísérletek és vizsgálatok folyamatban vannak, és várható ennek bevezetése a következő egy-két évben.

Az európai térség baromfihús-előállításában is megkerülhetetlen az orosz-ukrán háború hatása, annak gazdasági és politikai következményei. Ez a borzasztó esemény sem indokolhatja, hogy az EU olyan politikai kedvezményt biztosítson Ukrajnának, hogy az EU a saját előírásainak és követelményrendszeszének nem megfelelő termékek bárhonnan (nem csak Ukrajnából) bejuthassanak az unióba.

Mindazon EU-jogszabályoknak, amelyek az unió termelőire/termék-előállítására nézve kötelezőek, ugyanúgy minden EU-ba érkező importtermék esetében is kötelezőnek és ellenőrzöttnek kell lenniük. Ez nem csak a tisztességes és egyenlő verseny, de a fogyasztói elvárások (antibiotikum csökkentés, állatjólét) és az EU fogyasztóinak élelmiszerbiztonsági szempontjából is elvárhatók.

EU hústermelés és fogyasztás, infografika
Az EU hústermelés és fogyasztás tendenciája és prognózisa 2005-2030 (forrás: EU/Baromfi Termék Tanács)

Az Európai Bizottság jelenlegi, az ukrán importra vonatkozó vámot és kvótát érintő határozatai, intézkedései azt eredményezték, hogy az ukrán beszállítás jelentősen nőtt és erősödött az importnyomás (takarmány-alapanyag, csirke és tojás), amely beszűkítette a magyar és az európai termelők piacát, annak dacára, hogy Ukrajnában nem az uniós állat- és környezetvédelmi előírások és normák szerint termelnek. Ezen intézkedések ráadásul nem az ukrán népet segítik, hanem az Ukrajnában is tevékenykedő néhány oligarcha cég érdekeit szolgálják.

A baromfiszektornak ugyanakkor nem csak külső, hanem EU-n belüli fenyegetettséggel is komolyan számolnia kell a jövőben. Az Európai Bizottság számtalan olyan jogszabály megalkotására készül, amelyek ágazatok, termékpályák ellehetetlenüléséhez vezethetnek. Ezek közül ki kell emelni az állatjóléti előírások további szigorítására vonatkozó új bizottsági jogszabálytervezetet.

Tudni kell, hogy a közösség e területen is a világ egyik legszigorúbb szabályozásával rendelkezik, így megkérdőjelezhető az új tervezet szükségessége. Ugyanakkor a bizottság ideológiai alapokon nyugvó, gyakorlattal köszönőviszonyban sem álló, „tudományos” háttértanulmányaival kapcsolatban már több releváns szakmai kritika született.

Talán nem véletlen, hogy eddig nem kerültek nyilvánosságra azok a részletes hatástanulmányok, amelyek rávilágítanának arra, hogy egy ilyen jogi intézkedés teljes mértékben ellentétes mind a környezeti, mind a gazdasági, mind a társadalmi fenntarthatóság elveivel. Egy megalapozatlan döntés következményei olyan visszafordíthatatlan, hosszú távú károkat okoznának, amelynek generációkon átívelő felelősségére a Baromfi Termék Tanács véleménye szerint nem lehet felhatalmazása az Európai Bizottságnak.

Vágóállat termelés, oszlopdiagram
Magyarország vágóállat termelésének alakulása 2015-2021 (forrás: KSH/Baromfi Termék Tanács)

Magyarország

Bár a magyar baromfiágazat teljesítményét az elmúlt időszakban érdemben befolyásolták és csökkentették a 2020-2022-es évek megpróbáltatásai (Covid-19 és madárinfluenza járvány, orosz-ukrán háború és a következményeként is jelentkező válság), még mindig büszkék lehetünk eredményeinkre.

A magyar baromfiszektor teljesítménye dinamikusan nőtt ez elmúlt évtizedben és a hazai szükségletet 30-40 százalékkal meghaladó belső ellátáson túl az agrárium egyik kiemelkedő exportteljesítményű ágazatának tekinthető. A baromfi termékpálya közvetlen és közvetett foglalkoztatotti létszáma több tízezer családnak nyújt megélhetést.

A magyar állati termékek termelése és megoszlása is jól demonstrálja a baromfiágazat kiemelt jelentőségét és szerepét az élelmiszer-ellátásban.

Állati termékek, körgrafikon
A magyar állati termékek termelésének alakulása 2021-ben (forrás: AKI/Baromfi Termék Tanács)

A Baromfi Világnap programjai

Az eseményt a hazai ágazati érdekképviselet, a Baromfi Termék Tanács 2023. május 12-én nagyszabású konferenciával ünnepeli a Vajdahunyad várában.

A rendezvényt Csorbai Attila, a szakmai szervezet elnök-igazgatója nyitja meg, köszöntőt mond a szaktárca képviselője, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs is.

Előadóként szerepel Gert-Jan Oplaat, az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) elnöke, aki az európai baromfihús-előállítás legfontosabb kérdéseire hívja fel a figyelmet. „Hogyan tovább húsfogyasztás?” című előadásával Andrea Bertaglio kampánymenedzser (European Livestock Voice) rávilágít a tényre, hogy az intenzív állattenyésztés és az abból származó termékek hogyan felelnek meg egyéb fenntarthatósági szempontoknak.

Medveczki András, a Ceva-Phylaxia Zrt. baromfi-állategészségügyi vezetője „A madárinfluenza elleni vakcinázás védekezésről” szóló előadásában azon túl, hogy tájékoztatást ad a vakcinák védekezésben való szerepéről, a témakör összetettségét és bonyolultságát is bemutatja. Zoltán Péter szaktanácsadó (UBM Fedd Zrt.) „Automatizálás, robotizálás a baromfiiparban” prezentációja talán sokaknak még fantasztikusnak tűnik, de kitűnően mutatja be a baromfiágazat fejlődési, fejlesztési irányait.

A rendezvénnyel, illetve az ágazati információkkal kapcsolatban további tájékoztatást nyújt Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója, elérhető a +36305912808 telefonszámon.

Forrás: Baromfi Termék Tanács