fbpx

Drónos növényvédelem: jobb a helyzet, de többen lebuktak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 17.

A Nébih idén is ellenőrizte a drónnal végzett növényvédelmi beavatkozásokat. Kétharmaduk rendben volt, de három esetben törvénysértésekre bukkantak: őket eltiltották és meg is bírságolták. A hatóságnak azonban továbbra sem a büntetés, hanem a technológia finomítása, támogatása a célja.

drón növényvédelem
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Segíteni akarnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei évben is folytatta a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. A vizsgálatok eredményei vegyes képet mutattak, ezzel együtt a szakemberek a 2022-es évhez képest fejlődést tapasztaltak. A hatósági szemlék során kiemelt szempont volt az ügyfelek minden részletre kiterjedő tájékoztatása. Mint laptársunk, a MezőHír is írt róla, a hatóságnak nem a büntetés a célja, hanem az, hogy ennek a fontos és előremutató technológiának a szakszerű gyakorlatát segítse. A nyári-őszi időszakban kilenc olyan vállalkozást és magánszemélyt ellenőriztek a Nébih szakemberei – részben közérdekű bejelentés alapján –, akik drónos növényvédelemre vonatkozó felhívást jelentettek meg elektronikus felületeiken. A hirdetések alapján vélelmezhető volt, hogy drónnal (is) végzik árutermelési és szolgáltatási célú növényvédelmi tevékenységüket.

Bizakodásra ad okot

…hogy a tavalyi évhez képest az idén ellenőrzött ügyfelek többsége teljesítette a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó tárgyi- és személyi feltételeket. A Légiközlekedési Hatóság követelményeinek megfelelő pilóta nélküli légijármű-rendszert igazoltak, érvényes engedéllyel forgalmazott permetező drónnal rendelkeznek, valamint megfelelnek a vonatkozó személyi feltételeknek is. Azaz van pilóta nélküli légijármű-irányítói igazolványuk, növényvédelmi drónpilóta képesítő bizonyítványuk, és a hatósági növényvédelmi drónpilóta-nyilvántartásban szerepelnek. Emellett viszonylag jól ismerik a tevékenységükhöz kapcsolódó szabályozási környezetet.

Jogsértés nagy területen

Három esetben azonban az érintettek nem, vagy csak részben elégítették ki a tárgyi- és személyi követelményeket. Ezenfelül bizonyított jogsértést követtek el egy vagy több alkalommal. Így például csemegekukorica rovarölő kezelését, repce és napraforgó deszikkálását, valamint további jogsértő mezőgazdasági repüléseket végeztek jelentős méretű területen. A feltárt jogsértések súlyosságától függően két esetben több százezres, egy esetben milliós nagyságrendű növényvédelmi bírságot szabtak ki rájuk, és a hatóság megtiltotta számukra a jogsértő tevékenység végzését, reklámozását.

A Nébih ezúton is felhívja a mezőgazdasági termelők és szolgáltatók figyelmét a vonatkozó szabályok maradéktalan betartására. Az illetékes hatóságok a 2024-es mezőgazdasági szezonban is folytatják az ellenőrzéseket.