fbpx
412727

Kukoricaexport: folytatódik a gigászok harca a trónért

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 13.

A legutóbbi szezonban Brazília leverte az USA-t a kukoricaexport-ranglistán az első helyről – most az időjárás helyreállítja a papírformát. De nem csak ez az egyetlen viaskodás megy (Dél-)Amerikában.

Kérészéletű elsőség volt…

Mint nemrég az Agrárágazat is megírta, őrségváltás történt a kukoricaimportőrök dobogóján a kínai kukoricaimportban január-februárban. Brazília az Egyesült Államok első számú beszállítói pozícióját foglalta el úgy, hogy Kína 4,1 millió tonna kukoricát hozott ki Brazíliából a 6,2 millió tonnányi összes importból. Ez is hatalmas, 178%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor 2023 első két hónapjában a brazil kukorica a kukoricaimport 28%-át tette ki. Eközben az Egyesült Államokból származó kukoricaimport 67%-kal, 767 ezer tonnára esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ennél még az ukrán kivitel is több volt Kínába (1,14 millió tonna). Ez is része volt annak a folyamatnak, amiben Brazília átvette az USA-tól a világ vezető kukoricaexportőre címet. Ám a világ – benne elsősorban az időjárás, ami még a modern mezőgazdaság korában is ura a termésnek – nagyot fordult, és Brazília máris elveszteni látszik kukoricaexportőri elsőbbségét. Az USDA ugyanis újabb 2 millió tonnával 122 millió tonnára mérsékelte a 2023/24-es év kukoricatermését. Ez nagy elmaradás a megelőző év 135,5 millió tonnás rekordtermésétől. Az exportálható mennyiséget csökkentették, 45 millió tonnára, ami 17 százalékkal kisebb a korábbi 54,3 millió tonnánál. Brazíliában azonban még kevésbé áll a zászló a kukoricának: a termelők csalódottak mind az elmúlt fél év terményárai, mind a rossz időjárás miatt – sokan máris gyapotra vagy cirokra váltottak, írja a MezőHír.

kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nyomul(na) az olcsó orosz búza

Megy a harc az exportpiacokért a búza terén is. A lap felidézi, hogy az elmúlt két évben Brazíliának lehetősége nyílt a búza exportjára is, miután konkurensét, Argentínát aszály sújtotta. A nagy búzatermés ellenére Brazília továbbra is behozatalra szorul ebből a gabonából, aminek 90 százaléka vámmentesen érkezik Argentínából általában, de újabban megjelent az olcsó orosz búza is. Ez egyrészt a nyögvenyelősen alakuló BRICS kereskedelmi egyezmény részeként történik, s mivel Argentína átmenetileg kiesett a versenyből, az oroszok igyekeztek érvényesülni a brazil piacon. Sietniük kell, mert a brazil búzát szeptemberben aratják, és jó termést várnak az elemzők.