Minőségi búzát és árpát a Bayer készítményeivel

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb tavaszelő az idén sem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és levéltetvek nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.

A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről és magas sikértartalmáról. Termésátlagaink azonban elmaradnak a kontinensünk nyugati részén elhelyezkedő országokétól, mert a hazai termesztési körülmények nem teszik lehetővé a mennyiségi csúcsok végletekig történő erőltetését. Az elmúlt pár évben mindkét végletet megtapasztalhattuk: volt túltermelési válság, ami miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény, és ennek megfelelően az ára is, de két évvel ezelőtt a hiány jelei is megmutatkoztak. Mindkét esetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas beltartalmi minőségű, és toxinmentes gabonának van hosszútávon esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztéstechnológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőségi megőrzésében jelentős szerepe van a növényvédelemnek. A Bayer kalászos védelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak, és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják.

A Bayer CropScience 2020. évi palettáján négy kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro.

Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagának köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. A Zantara és az Ascra Xpro a bennük lévő legújabb fejlesztésű gombaölő hatóanyagainkkal (bixafén és fluopiram) a kalászosok legérzékenyebb fejlődési stádiumaban – a zászlóslevél védelmére alkalmazhatóak. Ezt a két készítményt a magas termést megcélzó gazdáknak javasoljuk. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel. A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyság. Ezt a készítményt az elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben, valamint a minőségi takarmány- ill. söripari árpatermesztésben érdekelteknek javasoljuk, ahol jól beilleszthető a betegségek elleni védekezési programba. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges fuzáriumfertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is.

Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a tavalyi kiemelkedően erős fusariumos év után az idei szárazabb körülmények ellenére is érdemes odafigyelni erre a betegségre! Véleményünk szerint a kalászvédelem optimális kijuttatási ideje a fővirágzás, vagy az azt közvetlenül megelőző időszak, amikor a virágzás 30-50%-os az adott területen. Sok vizsgálat bizonyította már be, hogy az ebben az időpontban elvégzett kezelések mérsékelték leginkább a fertőzés mértékét, illetve csökkentették a legjobban a termény toxintartalmát. Egyes esetekben azt tapasztaltuk, hogy néhány termelő igyekszik összevonni a zászlóslevél védelmét a kalászvédelemmel. Ez véleményünk szerint nem szerencsés, mert a nem teljesen kiemelkedő kalász felülete védve van a permetcseppektől, és ez az időpontot túlságosan korai a kalászfuzáriózis elleni védekezéshez. A felhasznált hatóanyagok ugyanis annak ellenére, hogy felszívódó tulajdonsággal rendelkeznek, a levelekből rendkívül rosszul, és csak nagyon kis hányadban szállítódnak a kalász irányába. Ezért a kalászvédelem elvégzésekor magát a kalászt kell megcéloznunk, meg kell várnunk annak kiemelkedését, hogy közvetlenül azt tudjuk bevonni a gombaölő hatóanyagokkal. Mivel a lehető legjobb fedettségre kell törekednünk a kalászokon, a szórófej típusa, az alkalmazott permetlé mennyisége, a helyesen megválasztott haladási sebesség mind komoly súllyal esnek a latba. Az alkalmazott szórófej kiválasztásakor mindenképpen a kettős, réses típusokat (haladási irányhoz viszonyítva előre és hátra irányuló permetlé) részesítsük előnyben, amelyekkel elérhető, hogy a kalászok minden oldala kellőképpen be legyen fedve.

A bevezetőben említett rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak lárvái esetében 5-10% levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágásukkal elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet károsítják, amelyek a kalász és a szemek táplálásáért – végső sorban a termés mennyiségéért – felelősek.

Ha védekezünk, válasszunk olyan rovarölő szert – mint pl. a Biscaya –, amely méhveszélyességi besorolása alapján akkor is alkalmazható, amikor a méhek jelen vannak a kezelt területen vagy annak szomszédságában. Más engedélyezett készítményt (pl. Proteus) ilyenkor (méhek jelenléte esetében) ún. méhkímélő technológiával szükséges kijuttatni.

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.

agrár árpa bayer búza gabona mezőgazdaság növény szántóföld termőföld
..