fbpx

Hozza formába a kertet!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 27.

Beköszöntött a tavasz, ami mindig sok feladatot tartogat számunkra az udvaron, azonban talán most, hogy az otthonunkhoz vagyunk láncolva, még fontosabb, hogy a kertünk egy idilli, nyugalmas, biztonságot sugárzó pihenőhelyként szolgáljon. A szabadban töltött idő akkor a leghatékonyabb, ha a kerti munka elvégzésében profi gépek állnak rendelkezésünkre. A STIHL szakértői most megosztják, melyek azok a feladatok, amiket fontos elvégezni, hogy egész évben szép legyen a kertünk.

Most, hogy rohanó életünk kicsit lelassult, több időt kell otthon töltenünk, így a ház körüli és kerti munkák elvégzésére is több energiát tudunk fordítani. Ráadásul még a gyerekek is tudnak segédkezni benne, amivel nemcsak hatékonyabb lesz a munka, de így ők is fejlődnek, tanulnak és elfoglalják magukat a kerti teendőkkel.

Legyen játék a gyepápolás!

A gyerekek kedvence lehet a fűnyírás, amit el is kezdhetünk, amint már előrelátható éjszakai fagyok nem várhatóak. Fontos, hogy erre olyan gépet válasszunk, amellyel gyors, hatékony és könnyű a munka. Célszerű első lépésként sort keríteni egy szezonnyitó gyepszellőztetésre. – A talajfelszín lazítása során eltávolítjuk a fűszálak közötti filcréteget, ennek köszönhetően a fűszálak gyökerei újra levegőhöz, vízhez és tápanyagokhoz jutnak majd. A gyepszellőztetésnek hála a pázsit néhány héten belül újult erőre kap, amit tovább fokozhatunk a gyeptrágyák kiszórásával. Tavasszal nitrogénben gazdag gyeptrágyát alkalmazzunk, de a komposzt kiszórásával is látványos növekedést érhetünk el. – tanácsolta a STIHL szakértője.

Sövényvágásra, aprításra és komposztálásra fel!

A sövény hagyományos nyírása igen időigényes és megterhelő munka, viszont egy profi, akkumulátoros sövénynyíróval rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. – A kiváló akkumulátoros sövénynyíró ismérve, hogy rendkívül jó vágásteljesítménnyel működik, súlya könnyű, a biztonságos munka érdekében beépített vágásvédelemmel, felcsavarozott ütközésvédővel van ellátva, és működése csak minimális zajjal jár. A sövénynyírásra válasszunk száraz időt. Nagy segítségünkre lesz a sövény formára nyírásában egy egyszerű zsinór, amely mutatja a megfelelő formát, ennek kifeszítésében a gyerekek remek segítségünkre lehetnek. A nyírást végezzük alulról felfele, hogy a hajtások ne a növényre essenek, hanem a földre, valamint nyírjuk enyhén trapéz alakúra, hogy a teljes növény sűrű legyen. Ezzel a nyírásformával megakadályozhatjuk a sövény felkopaszodását, ritkulását, mert így a legalsó ágai is elegendő fényhez jutnak. – javasolta Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője.

Sok fáradozástól kíméljük meg magunkat egy akkumulátoros ágvágóval. A STIHL új, sokoldalúan használható fogantyús ágvágója alkalmas a fák és cserjék visszametszésére, valamint a levágott faanyag gyors és hatékony felaprítására is. A levágott sövény és a gallyak is a komposztálóba kerülhetnek, de ezeket előtte apróra kell vágni, mert sokkal hatékonyabban és gyorsabban zajlik a folyamat, ha a komposztálóba kerülő növényi részeket kisebb méretűre daraboljuk. Ez egy erős aprítógéppel valósítható meg a legegyszerűbben, amelyből már válaszhatunk olyan gépet is, amely a 3-4 cm átmérőjű ágakat is hatékonyan felaprítja. Az aprítógép sokoldalúan felhasználható a kertben keletkezett növényi hulladék darabolására. A gallyak aprítása mellett alkalmas a levágott fű, az avar és a növényi nyesedék apróra vágására is.

Elő a kerti bútorokkal!

A magasnyomású mosókkal játszi könnyedségű a kerti bútorok tisztítása, nem beszélve a térkő és a különböző falfelületek gyors és hatékony mosásáról. Készítsük fel a bicikliket a szezonra, és tisztítsuk meg autónkat a rárakódott sár- és koszrétegtől! – Érdemes olyan gépet választanunk, amely tisztítószer-rendszerrel van ellátva, azaz tisztító- vagy ápolószerek adagolására is alkalmas. A magasnyomású mosók természetesen a gépjárművek külső takarításában is nagy segítségünkre lehetnek – tette hozzá a szakértő.

A kertben töltött idő és a kert gondozása segítség lehet abban is, hogy ezekben az embert próbáló hetekben megtartsuk pozitivitásunkat és kicsit eltereljük a gondolatainkat a nehézségekről.

CÍMKÉK gyepSTIHL