fbpx

Bayer Szőlő Szimpózium

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 27.

Idén újra, három városban is megrendezte a Bayer Hungária Kft. „Bayer Szőlő Szimpóziumát”. A szőlőtermesztő szakemberek többek között előadást hallhattak a 2019-es évjárat szőlőbetegségeiről, a kórtani helyzetről, illetve növényvédelmi és termesztéstechnológiai kérdésekre is választ kaphattak.

 

dr. Dula Bencéné

Lovász Csaba, a Bayer marketingmenedzserének köszöntője után dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus (Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság) a tavalyi, ellentmondásos évjáratú szezon kórtani vonatkozásait, fő kérdéseit és problémáit foglalta össze.

Átok vagy áldás a réz?

dr. Szabó Árpád

A réz már jóval több mint 100 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Sokakban felmerül a kérdés, hogy jó-e a talajainknak a réz, illetve mi számít már nagy réztartalomnak? – a rézkészítmények tulajdonságairól, a rézterhelésről és a rézszennyeződés kritikus pontjairól dr. Szabó Árpád tartott előadást. – Ha kitekintünk Európára, látjuk: a nyugat-európai országoknak a párás klimatikus viszonyaik miatt többet kell permetezniük a szőlő betegségek ellen. Azokon a területeken, ahol a peronoszpóra elleni védelem évtizedeken át a rézre épült, felmerül a kérdés: átok vagy áldás a réz? Egy biztos, Nyugat-Európában sokkal rézszennyezettebbek a talajok, mint nálunk. Azt látjuk, hogy nálunk is megjelenik a réz, és több van az ültetvények talajában, mint a természetes környezetben, de  a hazai szint nem minősül szennyezésnek és nem jelent gondot a talajéletre sem. Véleményem szerint, amit a mezőgazdász tenni tud, az az, hogy próbálja- a humuszanyagokat megőrizni és a talaj savanyodását elkerülni. Összességében a rézre szükségünk van a növényvédelem során.

Az amerikai szőlőkabóca „nagy ellensége” a Sivanto Prime

Hegyi Tamás

A tavalyi év Bayer-szenzációját, a Sivanto Prime szívókártevők elleni rovarölő szert Hegyi Tamás termékmenedzser mutatta be. – Az új és egyedi Sivanto Prime rovarölő szer tökéletesen összhangban van a termeléssel, megfelel a 21. század elvárásainak: nagyon gyors hatású, rugalmas kijuttathatóság jellemzi (akár virágzásban is), hatékony a szívókártevők széles köre ellen, emellett gazdaságos és megbízható. Röviden így lehetne jellemezni a szer pozitív tulajdonságait. A Sivanto Prime az egyik legjobb választás az amerikai szőlőkabóca ellen. A kijuttatást a harmadik lárvastádium megjelenésére érdemes időzíteni, ezzel megakadályozhatjuk az aranyszínű sárgaság fitoplazma terjedését. Emellett kiemelte, hogy a Sivanto prime tartós hatást ad.

A szőlőnek is lelke van!

Lovász Csaba

A komplett szőlőtechnológia során érdemes arra az időszakra kiemelten figyelni, amelyik igazán érzékenynek számít – hívta fel a figyelmet Lovász Csaba, aki a fürtmegnyúlás időszakában a Falcon és a Melody Compact kombinációját javasolta kijuttatni, amennyiben a lisztharmat mellett peronoszpóra ellen is védekezni kell. Virágzásban, amikor teljesen „szerelmes a szőlőnk”, és nagyon figyelni kell a „lelkére”, a Luna Experience bizto­sítja a lisztharmat elleni kimagasló hatékonyságú védelmet. Amennyiben a lisztharmat és a peronoszpóra veszélye egyaránt megjelenik, úgy a Profiler készítménnyel kombinációban jutassuk ki! Véleményem szerint, aki tavaly ezt használta, nem járt rosszul! A két készítmény kombinációját egy vegetációban egyszer lehet használni. Ezek ketten igazi nagyágyúk! Kisbogyós állapotra pedig a már említett Falcon + Me­­­lody Compact ad védelmet a lisztharmat, illetve a peronoszpóra ellen.

A Bayer minden kedves szőlősgazdának mosolygós, egészséges szőlőfürtöket kíván az idei évre is!