fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 06.

Nem fékez az a hullámvasút, amely a mezőgazdasági árakat rajzolja a kukorica tőzsdei grafikonjaira. Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban bekövetkezett áremelkedés, majd az ezt követő intenzív csökkenés és egy ismételt erősödés egyaránt párját ritkítja, bármelyik irányú mozgást is vesszük górcső alá.

 

kukorica
Az elemzés szerint globális szinten rekordtermés várható kukoricából

 

Kukorica

Minden hónap első dekádjának végén jelenik meg a világ gabonatermelői, -kereskedői és -felhasználói által árgus szemekkel figyelt riport, mely az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) prognózisát mutatja a globális terménykínálat és -kereslet alakulásáról.

Az aktuális, június 10-én elérhetővé vált jelentés általánosságban nem okozott meglepetést. A várható brazil terméssel kapcsolatban maradt az optimista hangvétel: míg a piaci szereplők várakozásai inkább 85–88 millió tonnás termésről szólnak, az USDA elemzői úgy vélik Brazíliában a 2020/21-es gazdasági évben 98,5 millió tonna kukorica kerül betakarításra. Mindenesetre a kialakult árszintekbe a déli félteke legnagyobb kukoricatermelő országában várható terméskiesés hatása már beépült, hiszen a száraz, aszályos időjárásról a hírek már hónapokkal korábban beszámoltak.

A jelentés ugyancsak optimista az előttünk álló, tehát 2021/22-es gazdasági évvel kapcsolatban is, miután a globális termés mennyiségét rekordmagasra, 1 190 millió tonnára teszi, emelkedő fordulókészletek mellett. Egyedüli meglepetést talán csak a kínai import várható alakulása okozhat, melynek esetében nem történt változás az előző gazdasági évhez képest, holott a piaci konszenzus az, hogy a kínai irányba történő kukoricaértékesítések volumene bizonyosan magasabb lesz az eddigieknél.

 

CBOT kukorica elemzés
Egy kiadós csapadék az amerikai kukoricaövezetben nyomást gyakorolhat az árak alakulására

 

A spot, azaz azonnali fizikai és a határidős tőzsdei piacok alakulása mellett beléptünk az úgynevezett időjárási piacra is, melynek legfőbb jellemzője az, hogy az évnek ebben az időszakában bekövetkező különböző időjárási jelenségek kerülnek „főszerepbe”: egy kiadós csapadék az amerikai kukoricaövezetben (corn belt) komoly nyomást gyakorolhat az árak csökkenésének irányába, egy virágzáskori meleg, aszályos periódus pedig akár „kilőheti” az árakat.

 

MATIF kukorica elemzés
Általános nézet az, hogy a jelenlegi árszintek júliusban és augusztusban is biztosan elérhetőek lesznek

 

Június első hetében az északi féltekén hullott csapadék mennyisége elegendőnek bizonyult mind az USA, mind Európa és a Fekete-tenger régiójában, a vetések általános állapota kedvezőnek mondható. Ennek eredményeként a május végén megindult áremelkedés mindkét irányadó tőzsdén (chicagói, párizsi árutőzsdék) megtört, az elmúlt napokban csökkentek az árak, azonban ez nem jelenti azt, hogy alacsony kukoricaárakról kellene beszélnünk, hiszen a párizsi árutőzsdén (MATIF) 2022 augusztusáig az összes határidős lejáratra történő pozíció nyitását vagy zárását 200 EUR feletti szinteken tehetjük meg.

A belföldi kukoricapiac az ilyenkor szokottnál is csendesebb. A megmaradt ókukorica-tételek tulajdonosai egyelőre nem igazán aktívak. Általános nézet az, hogy a jelenlegi árszintek júliusban és augusztusban is biztosan elérhetőek lesznek, így nem kell „kapkodni” az értékesítéssel. Az új termésben tapasztalható magas áraknak köszönhetően többen kötöttek már a várható termésük egy részére szerződést, akár úgy is, hogy előre hozták az eredetileg későbbre tervezett értékesítési szándékukat, ezáltal az újkukorica-piac talán még kevésbé aktív, mint a tavalyi termésé. Feltehetően a virágzást követően kerülhetnek újabb eladó tételek a piacra.

 

búza
Az elemzés szerint globális szinten rekordtermés várható

 

Búza

Közeledve a búza betakarításához, a kukorica esetében már említett júniusi USDA-riport által közölt előrejelzésében egyre kevesebb a bizonytalanság. A globális búzatermés várhatóan kifejezetten jó lesz, egyértelműen felülmúlja a tavalyi eredményeket, így a fordulókészletek is emelkedni fognak.

 

MATIF búza elemzés
A búza felülmúlja a tavalyi eredményeket, így a fordulókészletek is emelkedni fognak – az elemzések szerint

 

A kialakult piaci helyzetet jól érzékelteti az, hogy a párizsi árutőzsdén a novemberi kukoricajegyzések azonos szinteken mozogtak a szeptemberi malmi búzáéval. Nem segítette az árak emelkedését az orosz exportvámok csökkentése sem, amely díjak egy meglehetősen bonyolult mechanizmuson keresztül kalkulálhatók. Egyszerűsítve azonban kijelenthető, hogy a kivitelhez kapcsolódó díjak – búza esetében – gyakorlatilag lefeleződtek.

 

CBOT búza elemzés
A párizsi árutőzsdén a novemberi kukoricajegyzések azonos szinteken mozogtak a szeptemberi malmi búzáéval

 

A világkereskedelem az elmúlt hónapban kiegyensúlyozottnak tűnt: a szokásos tenderek, melyeket tavasszal jellemzően a közel-keleti és Maghreb-országok írnak ki, rendre sikerrel zárultak. A nyertesek között orosz és EU-eladók is egyaránt megtalálhatóak.

A hazai termés – hasonlóan az európaihoz – jónak ígérkezik, bár még közel egy hónap hátra van a betakarítás megkezdéséig. Az árak „visszahúzódása” az eladókat elbizonytalanította és kivárásra késztette, így az elmúlt hetekben a búzapiac – a kukoricáéhoz hasonlóan – alacsony aktivitást mutatott.

 

Reng Zoltán

Hungrana-vezérigazgató