fbpx
273727

Adatrögzítés gyakorlása kockázatmentesen az eGN-ben

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 05.

A gazdák megismerhetik az az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felépítését, az elérhető műveleteket, továbbá az adatrögzítést is kockázatmentesen gyakorolhatják – új, gyakorló felületet alakított ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az eGN-hez.

Traktor, gyerek, ismerkedés
A gyakorló alkalmazásban a funkciók elérhetők az exportálás kivételével (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tesztfelületen keresztül betölthetők a valós EK adatok

Az eGN gyakorló alkalmazásába ugyanúgy kell belépni, ahogyan a gazdálkodók által már ismert naplóba, Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével történt azonosítást követően a Nébih ügyfélprofil rendszerében (ÜPR – https://upr.nebih.gov.hu/) érhető el. Az ÜPR-be belépve az ügyfelek közvetlenül indíthatják az eGN-t. A gyakorló alkalmazás a napló főoldalának jobb felső sarkában lévő zöld színű szerszámkulcsra kattintva érhető el.

A tesztfelületen keresztül betölthetők a valós EK adatok, valamint elérhető az éles programnak megfelelő eszköz- és kódtár is. A két felület között mindössze abban van különbség, hogy a gyakorló alkalmazásból riport nem exportálható, valamint nem lehet meghatalmazással belépni.

A fejlécben a piros felirat jelzi, hogy melyik felületen vagyunk

Kiemelten fontos, hogy a rendszer a gyakorló alkalmazásból semmilyen adatot nem tölt át az éles felületre, ezért a hivatal a gazdálkodók fokozott figyelmét kéri abban, hogy mindig a szándékuknak megfelelő felületet használják. A fejlécben a piros „eGN gyakorló alkalmazás” felirat jelzi, hogy a felhasználó aktuálisan melyik felületre lépett be.

A téves adatrögzítések elkerülése érdekében az éles rendszerbe történő visszalépésre kizárólag ismételt bejelentkezés után van lehetőség.

A gyakorló rendszerben generált tokenek esetében szintén fennáll, hogy azok kizárólag a gyakorló alkalmazásban érvényesek és használhatóak.

A Nébih az eGN felületét folyamatosan karbantartja, figyelemmel kíséri a felhasználói visszajelzéseket is, utoljára a kitöltési útmutatót, valamint a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét bővítették a gazdák által kezdeményezett, illetve az aktuális témákban.

A gyakorló felülettel kapcsolatban is kérhető segítség az [email protected] címen.

Forrás: Nébih