fbpx

Tovább növekszik a gázolaj és a benzin közötti különbség

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 05.

Közel 50 forinttal lett drágább a gázolaj, mint a benzin péntektől, ugyanis az utóbbi nagykereskedelmi ára jelentősen csökken, a dízel ára azonban nem változik.

Fát szállító kamion
A nagyteljesítményű agrárgépek, szállítójárművek jellemzően dízel üzeműek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kevesebb üzemanyagot veszünk

A hét közepén ellentétes irányú árváltozás volt az üzemanyagpiacon, most azonban csak a 95-ös benzin ára változik, literenkénti bruttó ára csökken 9 forinttal. A gázolaj stagnál a pár nappal ezelőtti szinten.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni. A nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia 93 forint, gázolajnál ugyanez az érték épphogy meghaladja a 92 forintot.

A KSH legutóbbi jelentése szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest is. Ebben nagy szerepe volt az üzemanyag területén tapasztalható vásárlási kedv csökkenésének is, ugyanis a benzinkutak forgalmának volumene 18,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Üzemanyagtöltő állomások forgalma, infografika
Gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalmi havi bontásban (infografika: MTI/KSH)

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 639 Ft/liter*;
  • gázolaj – 680 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin átlagára marad a 630 forintos szinten, de a gázolaj bruttó átlagára a 680 forint lesz.

*A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában.