fbpx

Értékelés, feladatmeghatározás és tisztújítás

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 21.

Az elmúlt 4 év munkájának értékelése, az elkövetkező időszak feladatainak meghatározása és tisztújítás – országos közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 2022. szeptember 19-én Gödöllőn.

Voksolás
Országos közgyűlés a MAGOSZ-nál (fotó: NAK/Lévai Zsolt)Országos közgyűlés a MAGOSZ-nál (fotó: NAK/Lévai Zsolt)Országos közgyűlés a MAGOSZ-nál (fotó: NAK/Lévai Zsolt)

A közgyűlés kiemelt vendége Dr. Nagy István agrárminiszter volt

Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar agrárium jelentősen megerősödött és a kihívások közepette bizonyította, hogy válságálló, a magyar gazdák pedig a továbbiakban is számíthatnak a kormány támogatására. Szerinte a hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban.

Évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, melynek következményei beláthatatlanok. Magyarországon mindezek ellenére a lakosság élelmezése biztosított, ez a tény komolyan felértékeli az agrárium szerepét – mondta a tárcavezető.

Jakab István, a MAGOSZ vezetője az elmúlt 4 év munkáját értékelte

A küldöttek által egyhangúlag elfogadott beszámolóban a MAGOSZ elnöke hangsúlyozta: ez az erő a teljes körű, a teljes Kárpát-medencét legfedő összefogásból ered. A kormánnyal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve a határon inneni és túli szövetséges szervezetekkel közösen elért eredmények között megemlítette a gazdák érdekében kezdeményezett jogszabály-módosításokat. 

A jövő kiemelt feladatai közül kiemelte a vízkormányzás kiépítését, illetve a környezetvédőkkel történő párbeszéd megteremtését.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke

A kamarai vezető szerint az időjárási szélsőségek, az erősen vitatható uniós szabályozás, a világjárvány, a háború, az energiaválság és az emelkedő árak soha nem látott kihívások elé állítják az agrárium szereplőit.

A MAGOSZ és a NAK támogatására, illetve a kormány partnerségére a jövőben is számíthatnak a gazdák, hogy legyőzzék az akadályokat, és megerősödve folytathassák tevékenységüket.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora

Kiemelte, hogy vészterhes időkben fontos a szoros együttműködés. Megerősítette, hogy a MATE erőforrásaival segíti a MAGOSZ-t és a NAK-ot.

Az agrárium csúcstechnológiájú ágazattá nőtte ki magát, ezért a jövő csak kiváló agrárszakemberekkel építhető – utalt a képzés fontosságára a rektor.

A megválasztott tisztségviselők és az együttműködők képviselői
Az újabb négy évre tisztséget nyertek és a vendégek (fotó: NAK/Lévai Zsolt)

A tisztújításon a küldöttek ismét Jakab Istvánt választották meg elnöknek, illetve az egyéb tisztségviselőkre is voksoltak

  • Elnökségi tagok: Gubán Gyula, Rittlinger József, Kozsuch Kornél, Taskó József, Szél István, Németh Gergely, Örvendi László, Kis Norbert Ivó, Szendrei László, Hubai Imre Csaba, Dr. Balogh Zoltán, Varga Mihály, Kis Miklós Zsolt, Rácz Imre, Madarász Zoltán, Csike György, Pap György, Győrffy Balázs, Süle Katalin Elza.
  • Alelnökök: Dr. Balogh Zoltán, Csike György, Győrffy Balázs, Hubai Imre Csaba, Kis Miklós Zsolt, Németh Gergely, Örvendi László, Papp Zsolt György, Rácz Imre, Süle Katalin Elza, Taskó József.
  • Az Országos Gazdasszony Tagozat elnöke: Nagyné Legény Ildikó.
  • Az Országos Ifjú Gazda Tagozat elnöke: Papp Zsolt György.
  • Főtitkár: Cseh Tibor András
  • Etikai Bizottság: Gáspár Ferenc, Doráné Gyömrei Anita, Dr. Kovács Zoltán, Obreczán Ferenc, Zsák Győző.
  • Felügyelőbizottság: Sövényházi Balázs, Hajdú László, Kiss Józsefné, Németh Mihály, Sain Krisztián.

Forrás: MAGOSZ/Sajtóközlemény