fbpx

Közös kincsünket, a termőföldet meg kell óvnunk!

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 30.

A termőföldet meg kell óvnunk, hogy unokáink is tudjanak majd gazdálkodni – a Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és –forgalmazók Szakmai Szövetsége 2023. tavaszának kezdetén együttműködési támogatói szerződést kötött.

Miért is került sor erre a megállapodásra?

Azért, mert az alap közös kincsünket, a termőföldet meg kell óvnunk, hogy unokáink is tudjanak majd gazdálkodni és egészséges élelmiszereket előállítani.

Abban egyetért a két szervezet, hogy a magyarországi talajok veszélyeztetettek. Egyes területeken már nincs hova romlania a termőtalajnak. A hazai szántóterületek humusztartalma jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. Az ideális 5-6 % helyett ez az érték már csak 2-3 %. A klímaváltozás káros hatásai még jobban felgyorsítják a pusztulási folyamatot. A 2023. március 11-én az M1-es autópályán bekövetkezett közlekedési tömegbalesetet a termőtalaj vesztése okozta az által, hogy a szél felkapta az elporosodott, szerkezet nélküli talajt.

Hogyan lehet megállítani a termőtalajok romlását, illetve elérni a javulást? Mindenképpen komplex rendszerben kell gondolkodni, mely tartalmazza többek között a talajkímélő művelést, a talajélet serkentését, a mikrobiológiai és biostimulátor készítmények használatát, a talajtakarást és jó vetésforgó megválasztását. A leglényegesebb, hogy ismerjék a gazdák a termőtalajuk adottságait, mert csak akkor tudnak hatékony művelési rendszert kidolgozni.

Az együttműködés aláírása
Együttműködési támogatói szerződés aláírása
(Balról jobbra: Prof. dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke,
dr. Pénzes Éva, a Magyar Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője)

Az együttműködés elsődleges célja a szakmai oldal erősítése

Fontos, hogy a gazdálkodók, a velük kapcsolatban álló szaktanácsadók mindig friss, napra kész ismeretanyaggal rendelkezzenek. Az edukációban rá kell világítani arra, hogy a gazdának saját talajadottságaihoz igazodva szükséges azokat a módszereket, eszközöket kiválasztani, melyek a romlását megállítják. Ebben működik együtt a Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Szövetség. A szakmaiság közvetítése a gyakorlatban a legnagyobb kihívás, a tudományos oldal ezáltal a gyakorlattal közvetlen tud találkozni.

Végül a sok szakmai program közül emeljük ki az augusztus 10-i beérkezési határidővel kiírt pályázatot „Az év talaja” címmel. Tavaly, 2022-ben az év talaja kitűntető címet egy Herceghalom határában megtalálható mészlepedékes csernozjom talaj nyerte el. Idén 9 db jelölés érkezett. A Magyar Talajtani Társaság a honlapján bemutatja a szelvények fotóit a jelölés okával és történetével, valamint néhány érdekességet is írnak róluk.

Szavazni 2023.09.15. 12:00 óráig a Társaság facebook oldalán, vagy a [email protected] email címen a kép sorszámának beküldésével lehet.

A legtöbb szavazatot (like-ot) kapott szelvény lesz a 2023-as év talaja Magyarországon.

Az idén kiírt verseny eredményét szintén a Talaj világnapján, december 5-én az Agrárminisztérium hirdeti ki ünnepélyes keretek között.

A Magyar Talajtani Társaság és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és –forgalmazók Szakmai Szövetségének vezetői bíznak abban, hogy számos értékes gyümölcsöt terem majd a talajos együttműködés.

Forrás: Sajtóközlemény