fbpx

Több műtrágyát, kevesebb növényvédő szert vettünk idén

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 16.

Simán kiolvasható az inputanyag-forgalomból, hogyan változtak az árak, és hogyan álltak a tavalyi és az idei év elején a gazdaságok: idén januárban például bő kétszer annyi műtrágyát vettek a gazdák, mint 2023 első hónapjában.

Az idei év első 3 hónapjában az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott mennyiséghez képest összesen 73 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban (a tavalyihoz képest kétszer annyi), így az értékesítések kétharmadát ez a termék adta. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A legkiugróbb mennyiséget a januári forgalom adta, amikor a megelőző (december) havihoz képest 1,5-szer, a 2023-as januárihoz képest viszont 2,2-szer annyi műtrágyát vettek a gazdák.

A növényvédő szerek esetében az első háromhavi adatok alapján az Agrárközgazdasági Intézet által megfigyelt termékekből 20 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ilyenkor. A gombaölők értékesített volumene 5 százalékkal nőtt, míg a gyomirtóké 6, illetve a rovarölőké 28 százalékkal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten.

(Forrás: AKI)