fbpx

Hogyan előzhető meg, hogy kiessenek a gépek a termelésből?

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 25.

A mezőgazdasági gépek élettartama rendszeres karbantartással jelentősen meghosszabbítható. Meghatározott óraszámnál olajcsere szükséges, az olajminőség, olajszint, valamint hőmérséklet, a szívó- és visszafolyó-ági szűrők állapotának éves ellenőrzése közben pedig a kisebb hibák, apróbb üzemzavarok időben felfedezhetők.

Mit tegyünk munkahenger olajfolyás esetén?

Rendszeres ellenőrzés esetén a kisebb hibák gyorsan és egyszerűen orvosolhatóak. Az olajfolyás tömítéscserével egyszerűen megszüntethető, de előfordul, hogy valamelyik munkahenger főelem sérült, ilyenkor cső, rúd, vezetőhüvely és dugattyú csere is indokolt lehet. Esetenként nem a henger okozza a problémát, hanem a talp, ill. rúdfejcsapágy, mely kenés hiányában rozsdásodik, „berág”, vagy deformálódik. Ilyenkor csapágycserére vagy komplett rúd-, hengervég cserére van szükség.

Teleszkóphenger problémák

Általában tömítéscsere révén megszüntethetők. Kopott, vagy sérült tagok egyedi gyártású cseréje, javítása sokszor költséges, nem rentábilis. Az elemek száma, átmérője, hossza, (lökethossz), csapágyátmérő, csap elhelyezkedése, gömbátmérő ismeretében a szükséges típus könnyedén beazonosítható, kiváltható, vagy akár ugyanazon munkahenger is beszerezhető.

Hidraulika szelepek a mezőgazdaságban

A hengerek mozgását vezérlő kézi és elektromos útváltók meghibásodása esetén, hacsak nem csupán tömítéscseréről van szó, azonnal kiválthatók mobil útváltókkal, egy elemestől a tíz tagosig bezárólag, ill. (ISO, CETOP) szabvány szerint tömbösíthető alaplapos útváltókkal. Mobil gépek útváltói valamennyi szelepkombinációban elérhetőek különböző mechanikus, kézi, bowdenes, hidraulikusan elővezérelt, pneumatikus, elektro-pneumatikus, közvetlen vezérlésű elektromos, arányosan szabályozható elektromos vezérléssel, valamint rugós és reteszelt, nyomásra visszatérő reteszelt, úszós, mikrokapcsolóval ellátott tolattyúpozícionáló elemmel, ill. több tíz féle kapcsolási képű vezérlőtolattyúval. Léteznek összefűzhető és tetszőlegesen tovább bővíthető, szekcionált kivitelben, ill. kedvezőbb árfekvésű, egybeöntött házas, monoblokkos típusban is.

További útváltó, térfogatáram és nyomásszelep hiba esetén is (pl. erő csökkenés, munkaművelet lassulás, különböző kúszó elmozdulások, ill. remegő mozgások a munkahengereknél) a „felelős” szelepek (pl. nyomáshatárolók, süllyesztő fékszelepek, visszacsapó és fojtó szelepek, áramállandósító szelepek) esetlegesen javíthatóak tömítéscserével vagy kompletten cserélhetőek. Csővezetékes bekötésüknek köszönhetően, ha a beépítés helye engedi, könnyen kiválthatóak, beiktathatóak.

Rendszeres ellenőrzés

Nagy segítség lehet még a helyszíni hidroteszteres diagnosztizálás, hiszen rendszeres ellenőrzés esetén a leolvasott nyomás, térfogatáram, hőmérséklet paraméterek előre megmutathatják a várható meghibásodás helyét és okát. Amennyiben a hiba már szemmel észlelhető, a diagnosztikai eszközök segítségével annak okozója sok esetben sokkal gyorsabban lokalizálható, mintha az egyes rendszerelemeket logikus sorban egyenként vizsgálnánk. Hidroteszterek elérhetőek a legegyszerűbb csővezetékes átfolyás mérőktől kezdve a közvetlen mérőkijelzésű mechanikus, ill. turbinás kiviteleken át a komplett intelligens digitális szenzorokkal ellátott adatgyűjtő rendszerekig, melyek mérési eredményei már könnyen elemezhetőek az adatgyűjtő USB portjához csatlakoztatott számítógéppel is.

Javítás rövid határidővel

Hidraulika szerviz szolgáltatásainak igénybevételekor nagyon fontos a rövid határidővel vállalt javítás, ezért elengedhetetlen hogy a szakemberek számára a javítás elvégzéséhez szükséges alkatrészek, munkahenger komponensek, tömítések, szelepek, csatlakozók azonnal elérhetőek legyenek, a szükséges hidraulika tömlők pár perc alatt elkészülhessenek. Javításkor a gyorsaság, minőségi garancia és a kedvező ár a három legfontosabb szempont, melyeket mérlegelve, de lehetőség szerint mindhárom feltételt teljesítő szervizzel érdemes a javítást elvégeztetni.

Deáki Dávid

Gimex-Hidraulika Kft., Győr