fbpx

Elkezdődött a madárvonulást figyelő Tavaszi madárles program

Írta: - 2014 március 26.

Elkezdődött a madárvonulást figyelő Tavaszi madárles programBudapest, 2014. március 25., kedd (MTI) – Megkezdődött a Tavaszi madárles, a már 51 ország részvételével zajló játékos nemzetközi madárvonulás-figyelő program.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International 2006-ban indította útjára Tavaszi madárles (Spring Alive) elnevezésű, februártól júniusig tartó játékos madárvonulás-figyelő programját.

A jelenleg 51 európai és afrikai országban futó természetvédelmi akcióban a részt vevő gyerekeknek a Spring Alive nemzeti honlap oldalán (http://www.springalive.net/) kell regisztrálniuk az első fehér gólya, füsti fecske, sarlósfecske, kakukk és gyurgyalag érkezésére vonatkozó megfigyeléseiket, illetve nyomon követniük a madarak érkezését a weblap térképein – tájékoztatta az MME közleményben az MTI-t.

Az öt madárfajhoz kapcsolódóan meghirdettek egy nemzetközi rajzpályázatot is, amelyet nemzetközi zsűri fog elbírálni.

A számos részt vevő ország sok ezernyi gyerek és felnőtt önkéntese által feltöltött megfigyelési adatoknak köszönhetően interaktív térképeken lehet nyomon követni az egyes fajok mozgását, az általuk „elfoglalt” területek folytonos változását. A program felhívja a figyelmet a klímaváltozásra is, amely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását.

MTI 2014. március 25.