fbpx

Több pontban módosult támogatás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 30.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábban már hírt adott arról, hogy változás várható a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásban. A friss változás szerint törölték a ,,Természetes körülmények biztosítása” kötelezettség vállalására vonatkozó (választható) kötelezettségvállalást.

A jódozott nyalósóhoz az állatnak folyamatos hozzáférést kell biztosítani, és nyilvántartást vezetni, melyhez a vásárlást igazoló számlákat is csatolni kell.

A szakmai elvárások fejezetben új kitétel, hogy „az állattartás természetes igényeivel összhangban lévő víz- és takarmányellátás” előírásán túl a támogatható tenyészetében található állomány számára a kérődzők vízszükségletének megfelelő vízhez való korlátlan és folyamatos hozzáférést kell biztosítani, s pontosításra került a lábvégápolás elvégzésére vonatkozó szabályozás.

Továbbá előírták a kötelező képzést is, amit a támogatói okirat kiállításától számított 6 hónapon belül kell elvégezni. Általános állatjóléti tervet is kell készíteni, amit a kötelező képzésen való részvételt követő kifizetési kérelem keretében kell benyújtani, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán.

A részletes módosítási pontokról, valamint a jogkövetkezmények változásáról a pályázati portálon tájékozódhat.