fbpx

KWS-innováció: A legjobb termés a legjobb termőföldről!

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 31.

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Ha a kukoricát „kedvezőtlen” évjáratra készítik fel, ami általában aszályos évet jelent, csökkentett műtrágyaadagokra van szükség, mivel a terméscél alacsony (maximum 8 t/ha). Ezzel szemben, ha „kedvező” évjáratra készülünk, jóval több tápanyagot kell biztosítani a növénynek. A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”. A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. Ezeket a fajtákat a KWS intenzív körülmények között teszteli a legkülönfélébb klímazónák esetében, kezdve a kontinentális termőterületektől egészen az óceáni éghajlatú vidékekig. A Plus4Grain hibridek az azonos éréscsoport meghatározó hibridjeihez képest nagyobb termést képesek elérni a 10 t/ha átlagtermést jelentősen meghaladó területeken.

A KWS azonosította azokat a genetikai forrásokat, amelyek intenzív viszonyok között hozzájárulnak a nagyobb termőképességhez. A termés növelése csak akkor lehet eredményes, ha maximalizálni tudjuk az alábbi három paraméter legalább egyikét:

  • egységnyi növényre jutó szemek száma,
  • tőszám és
  • magtömeg.

Az ilyen intenzív hibrideknek jelentős tartalékokkal kell rendelkezniük, amit mozgósítani tudnak kedvező körülmények között. A következő év időjárását azonban továbbra sem tudjuk pontosan megjósolni előre. A gazdálkodók viszonylag jelentős része ezért egyszerre alkalmazza a két stratégiát a gazdasága különböző területein. És ezt nagyon helyesen teszik! Tudjon meg többet kiadványunkból: http://bit.ly/KWSrekordkukoricatermes

Rendeljen KWS kukorica- és/vagy napraforgó-vetőmagot kedvezményes előszezoni áron 2020. február 7-ig! Részletekért keresse területi képviselőinket!Keresse fel honlapunkat további információkért!
Kövessen minket Facebookon és YouTube-on is!

KWS Magyarország Kft.

www.kws.hu