fbpx

Sikeres új szőlőfajták Pécsről (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 július 16.

Néhány permetezéssel is megvédhetőek az új pécsi szőlőfajták. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében a klónszelekció és a rezisztencianemesítés munkája sikeres új fajtákat adott. A szőlőnemesítés mellett, boros képzéseket is indít a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet új vezetése. 

 

 

Bora és pálinkája is kiváló

A Jázmin az egyik legnépszerűbb és legismertebb szőlőfajta, amit a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében (SZBKI) állítottak elő. Jól ellenáll a gombabetegségeknek, és borának olyan különleges az illata, hogy 2018-ban az ország legjobb pálinkáját is ilyen fajtájú szőlőből főzték. Az éghajlat változás, a növényvédőszer felhasználás csökkentése, a borfogyasztói szokások változása miatt a gombabetegségeknek ellenálló, illat és zamatanyagokban gazdag új fajták előállítására van igény.

 

Jázmin szőlőfajta
1. kép: alá/seo: Jázmin szőlőfajta: egyre többen telepítik (Fotó: Kristóf Imre)

 

– Itt az SZBKI Szent Miklós hegyi Kísérleti Telepén már számos új innovatív borszőlőfajta látott napvilágot a rezisztencia nemesítés eredményeinek köszönhetően, Dr. Kozma Pál munkássága nyomán. Az ő nemesítési eredményei már terjedőben vannak, ennek egy kiemelkedő eredménye a Jázmin fajta, amely már állami elismerést is kapott, és ebből a fajtából jelentős ültetvényeket is telepítenek országszerte mondta lapunknak adott interjújában Dr. Teszlák Péter (Phd) újonnan kinevezett kutatási igazgató (1. képünkön).

A rezisztencianemesítés révén kiemelt céljuk az új, innovatív fajták létrehozása, illetve a régi, hagyományos fajták (olaszrizling, furmint, hárslevelű, cirfandli) új klónjainak az elterjesztése is. Fontos feladatuk továbbá a génbank megőrzése, a csemegeszőlő fajtaválaszték bővítése, valamint termesztési kultúrájának javítása.

 

Világszínvonalú nemesítés

A pécsi kutatóintézetben található az a több mint 1800 tételből álló szőlőfajta gyűjtemény, ami a világ 6., Európa 4. legnagyobb szőlőgénbankját adja. Továbbá hazánkban itt Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, a gombabetegségeknek ellenálló, így kevesebb permetezéssel megvédhető szőlőfajták előállítása. Az utóbbi évek új fajtáival már ismerkedhetnek a szőlőtermesztők és a borászok, mint a Borsmenta és a Sylver, valamint ilyen ígéretes vörösbort adó fajta a Caberson és a Pamerzs.

 

Szőlő
2. kép alá/ Pamerzs szőlő: magasfokon peronoszpóra és lisztharmat ellenálló. Bora: fűszeres és a közkedvelt gyümölcsös aromákkal rendelkezik. (fotó: Kristóf Imre)

 

Új vezetők, új irányok

 

Az SZBKI új vezetése (balról jobbra) Dr. Teszlák Péter kutatási igazgató, Madaras Zoltán elnök, Ipacs-Szabó István főborász
3. kép alá/seo: Az SZBKI új vezetése (balról jobbra) Dr. Teszlák Péter kutatási igazgató, Madaras Zoltán elnök, Ipacs-Szabó István főborász (fotó: Kristóf Imre)

 

Az SZBKI új vezetősége bővíti a kutatóintézet tevékenységét. A sikeres szőlőnemesítésen kívül szakmai segítséget kívánnak nyújtani a szőlő és bortermelőknek, valamint feladatuk lesz az intézet rentábilissá tétele, és a képzési lehetőségek megteremtése is.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tovább erősítjük az oktatást BSC és MSC szakokkal. Már ősztől elindulnak azok a képzési formák, amelyek részben a boros szakmát, részben a borkultúra iránt érdeklődőket célozzák meg, így az első WSET-alapfokú képzés, amelyben az SZBKI partnere a Central European Wine Institute. A folytatásban lesznek kifejezetten, az itt tanuló külföldi diákokat megcélzó angol nyelvű boros kurzusok, de speciális sommelier tanfolyam és közép-európai borkurzus, valamint a pécsi borszeminárium újbóli beindítása is a terveink között szerepel – mondta Madaras Zoltán elnök (3. képünkön).

 

Kiváló fajtaborok

Ipacs-Szabó István (3. képünkön) az SZBKI új főborásza (többszörös Borászok Borásza döntős és Év Bortermelője-jelölt) a termelők és a kutatás közötti szorosabb együttműködést kívánja megvalósítani, melybe bevonná a fiatal, feltörekvő borászokat ugyanúgy, mint a szakma már elismert résztvevőit. Ezen túlmenően a kutatóintézet által készített, tavaly ősz óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven forgalomba hozott borok ismertségének növelése és piaci jelenlétének erősítése is a tervei között szerepel.