fbpx

Fegyelem! – integrációt sürgetnek a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 25.

Ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie – jelentette ki az agrárminiszter egy a Bács-Kiskun vármegyei beruházás átadásán.

baromfi víziszárnyas telep
Fotó: Horizont Média/archív, Kristóf Imre

Szövetkezés nélkül nincs versenyképesség

Nagy István a Bács-Tak cégcsoport bácsalmási víziszárnyas-nevelő telepének átadásán elmondta: minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy újjászülessen Magyarországon a baromfiágazat, és a cél az, hogy a szektor versenyképes legyen a világpiacon. A miniszter arra is figyelmeztetett, hogy az integráció mellett fejlesztés kell ahhoz, hogy a változó világ kihívásaira és az állategészségügyi nehézségekre válaszoljon az ágazat. Az állam 2021-ben, a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztését célzó tervei kiemelt figyelmet fordítanak az állattartó gazdaságokra, köztük a baromfitartókra. Az ágazatban több mint 400 kérelmet támogatott az állam összesen csaknem 180 milliárd forinttal. Egy 2020-ban megjelent pályázati felhívás az állattartó telepek fejlesztését támogatta – annak keretében összesen több mint 400 milliárd forint támogatás érkezett a vállalkozókhoz. E pályázatnak keretében valósult meg a Bács-Tak csoport beruházása is, amely 2,4 milliárdot kapott a fejlesztés 50 százalékát biztosítandó. Nagy István hozzátette még: 2027-ig még csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar állam további 2300 milliárd forinttal egészíti ki.

Zárt, vertikális integrációval hasít a Bács-Tak

Kiss István, a Bács-Tak cégcsoport vezetője elmondta, a beruházással húsz darab 1500 négyzetméteres ólat hoztak létre a telepen. 2024-ben terveik összesen 12 millió víziszárnyast fognak tartani a cég telephelyein. A Bács-Tak Magyarország egyik vezető víziszárnyas-tenyésztő, előállító és értékesítő cégcsoportja, mely zárt, vertikális integrációban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a keveréktakarmány-gyártástól a baromfinevelésen és feldolgozáson keresztül, az értékesítésig mindent a csoporthoz tartozó cégek végeznek. A cégcsoport tevékenységét Dél-Magyarországon végzi összesen 17 telephelyen, illetve időszaktól függően mintegy 50-100 bérnevelővel áll szerződéses kapcsolatban. Összesen csaknem 500 munkavállalója van, és időszaktól függően 150-200 fő kölcsönzött munkaerőt is alkalmaz. A csoport évente közel 30 ezer tonna pecsenyekacsát és húslibát dolgoz fel, illetve értékesít, melynek közel kétharmada exportra, azon belül Nyugat-Európába kerül.

(forrás: AM)