fbpx

Indul az óriási ukrán-kínai export: kukorica, szója, árpa

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 02.

Nagyszabású megállapodás született Kína és Ukrajna között gabona- és fehérjenövény-félékre is.

Olyan olcsó az ukrán áru, hogy megéri a hajózás kockázatait

A Nasdaq jelentése szerint a kínai importőrök jelentős mennyiségű takarmánykukoricát rendeltek Ukrajnából a múlt héten. Kereskedői becslések szerint négy, egyenként 60 ezer tonnás szállítmányban legalább 240 ezer tonnát vásárolnak. A következő ütemben még többet: akár 10 szállítmányt is vásárolnak a márciusi/májusi időzítéssel. Megfigyelők értékelése szerint az ukrán kukorica a világon a legolcsóbbnak tűnik jelenleg, és a kínált alacsony árak miatt megéri az [orosz agresszor hadsereg által fenyegetett – KZ] ukrán kikötőkből és a Vörös-tengeren való hajózás. A tonnánkénti árakat egyébként 227-230 dollárra becsülték, ami valóban nagyon alacsony. Figyelemre méltó körülmény továbbá, hogy Kína most egyértelműen az ár alapján vásárol – januárban még azt írtuk, más viszonylatokban nem okvetlenül a legalacsonyabb ár volt a döntő nagyobb tendereknél.

kukorica

Az állattartási szektorban is élénkülés

Kína egyébként hagyományosan az ukrán kukorica nagy vásárlója. Az elmúlt hónapokban annak ellenére is folytatódott a felvásárlás, hogy Oroszország felrúgta az ENSZ által támogatott ukrán gabonaexport-folyosóról szóló megállapodásokat. Nem kizárt, hogy kínai nyomásra – ami mindig is érvényesül az oroszokon – az ukrán áruk kivitele mégis biztosított.

Az ukrán-kínai kereskedelmi kapcsolatok erejét jelzi az a nagyszabású kétoldalú megállapodás is, aminek keretében rengeteg ukrán vállalat kapott hozzáférést a kínai piachoz. A 2023-ban lefolytatott élelmiszerbiztonsági eljárások révén 528 ukrán exportőr szállíthat szójababot, kukoricát és árpát Kínába. Emellett 16-féle állat-egészségügyi megállapodás is született, ami eszközök és termékek kivitelét teszi lehetővé a világ 11 országába.