fbpx

Az olcsó ukrán agrártermék viszi le a repce árát?

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 13.

Hosszú idő óta először esett a repce ára 500 euró/tonna alá a nemzetközi piacon a múlt hét végén, és ez az új betakarításra vonatkozó tarifát is jelentősen csökkentette. A májusi lekötések a pénteki árról indulnak, 490 euró/tonna értékről.

A repce árának alakulása, grafikon
A repce tonnánkénti árának alakulása a nemzetközi piacon heti bontásban (grafikon: MATIF)

2021. júniusa óta nem volt ilyen alacsony az ár

Pénzügyi szakemberek szerint az olajos magvak árának esését a nyersolaj árának zuhanására vezethető vissza: kisebb hullámokkal, de csökkent a Brent olaj ára az elmúlt hét folyamán, emiatt jelentősen megnőtt az árnyomás a növényi olajok piacán.

Gazdasági elemzők szerint a repce ára tavaly rekordmagasságra, közel 1100 euróra emelkedett az ukrajnai orosz invázió miatt, azóta azonban az árak meredeken estek, és a trend változása nem valószínű. A repce ára 70 euróval, azaz 12%-kal csökkent két hét alatt.

Kanadában is éreztette hatását az európai trend, ott is folyamatosan csökken a repceár, a múlt héten 800 kanadai dollár alá esett a tonnánkénti érték, hétvégére 779 kanadai dolláron (megközelítőleg 530 euró) állt meg. Kanadai elemzők szerint további csökkenés várható a területen, akár 750 kanadai dollár/tonna alá is eshet a repce értéke.

Ukrajnából jönnek az olcsó mezőgazdasági termékek

Az Európai Unió 2023-as repcetermésére vonatkozó előrejelzést módosították a szakemberek február végén, 19,6 millió tonnára emelték, szemben az egy hónappal korábbi 19,5 millióval, ez az érték már meghaladja az előző évben betakarított mennyiséget.

A termelésben elért nagyobb mennyiség növelheti az EU repce készleteit, miközben az olcsó ausztrál és ukrán kínálat meghaladja a keresletet, így a piaci egyensúly felborult.

Repcemező pipaccsal
Az ukrán repce minősége elmarad az unióban termeltétől, de olcsó (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nagy a behozatal repcéből

Az unió országai 2022. július 1. és 2023. március 5. között megközelítőleg 5,67 millió tonna repcét importáltak harmadik országokból, ami 2,2 millió tonnás, vagyis 62%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A legnagyobb beszállító Ukrajna 2,9 millió tonnával, ez több mint az import fele. Ausztrália áll a második helyen 2,3 millió tonnával, ez meghaladja a 40%-ot.

A felvásárló országok: Németország (812 000 tonna), Franciaország (858 000 tonna) és Lengyelország (674 000 tonna).

Forrás: agrarheute