fbpx

Esik, esik…

Írta: Agrárágazat-2023/03. lapszám cikke - 2023 március 07.

Nem csak az eső, hanem az olajos magok és növényi olajok ára is esik. Ez csak a szokásos év eleji piac, vagy többet mutat annál? A mögöttünk hagyott év gyakorlatilag egy nagy piaci zavar volt. Annak megértése, hogy mi van e mögött, segíthet abban, hogy megértsük, mi vár ránk. Az olajos magok globális és európai piacaiból indulunk ki, de a hazai napraforgóhoz fogunk elérkezni. Tekintve a közelgő tavaszt, erről igencsak aktuális beszélgetni.

olajosmag

Immár egy éve dúlnak a harcok Ukrajnában és a globális agrárpiacokon. Az emberiség nem tanul semmiből. Szűk üzleti körök érdekei egymásnak ugrasztanak népeket, akik valódi gyűlöletet érezve ontják vérüket, válnak áldozattá, vesztessé. Az ukrajnai mezőgazdaság gondjai immár a mi gondjaink is. Keveset tudnak feldolgozni, alapanyagokat exportálnak, s ezzel második éve tartják nyomás alatt az olajosmag-piacokat világszerte, nálunk is. Meg fog ez látszani a tavaszi vetéseken? Ez a nagy kérdés. Mindannyian tudjuk, hogy a szívünk csücskéről van szó. A magyar mezőgazdaság évtizedes szerelembe esett a napraforgóval, és e románc, úgy tűnik, folytatódni fog. Úgy tűnik, a vetésterület növekedésének idén is a vetőmagkínálat fog korlátot szabni.

Számunkra az egyik leginkább kézzelfogható hatás, hogy tavaly – sosem látott módon – masszív negatív egyenlegbe váltott napraforgómag-külkereskedelmünk. S ez még csak az első tizenegy havi adat! A másik kemény mélyütés az, hogy tavaly júniusi csúcsa óta mintegy harminc százalékkal csökkent a felvásárlási átlagár. Ennek ellenére nem érzékeljük jelét annak, hogy gazdálkodóink meginognának a napraforgó iránti elkötelezettségükben. Na, de merre tovább?

A várható irányokhoz két oldalt kell áttekintenünk. Egyrészt a (I.) várható keresleti, kínálati viszonyokat, másrészt az (II.) árak alakulását.

(I.)               Kereslet/kínálat

Az USDA februári elemzése szerint ebben a szezonban a globális olajosmag-kínálat – a kisebb szója- és napraforgótermés miatt – zsugorodott az előző havihoz képest. A 2022/23-as gazdasági évre 636,7 millió tonnára becsülik a globális olajosmag-termelést, ami 5,2 millió tonnával kevesebb, mint a januári adat. Csökkentették a szója- és gyapotmag, valamint a napraforgó- és földimogyoró-termelési várakozásokat. Ezt pedig a repce, a kókusz és a pálmamag termelésének kismértékű emelkedése nem tudja ellensúlyozni. A csökkentés csaknem teljes mértékben a szójatermelés 5 millió tonnás kisebb várakozásának tudható be Argentínában és Ukrajnában. A napraforgónál is a kisebb argentin termelés okán vettek vissza. Mindez azonban ne tévesszen meg minket, mivel a globális olajosmag-termelés ettől még újabb csúcsot dönt. Ahogy teszi azt a világpiaci forgalom és a felhasználás vagy éppen a feldolgozás is. Ennek oka a növényi olajok iránti kereslet tartós emelkedése. A növekedés motorja sokkal inkább az ipari felhasználás bővülése, mint az étkezési célú kereslet. Az üzemanyagok, az illatszerek, tisztítószerek gyártása tartósan növekszik, és gerjeszti a keresletet az olajos magok és a növényi olajok iránt. Az olajos magok globális termelésében idén is 60 százalékot képvisel a szója. A második helyen álló repce aránya már mindössze 13 százalékos, a napraforgóé 8. Más a helyzet az olajtermelésben. Ott a pálma viszi a pálmát, 36 százalékkal. Mögötte a szója (28%), a repce (15%) és a napraforgó (9%) sorakozik.

(II.) Árak

Akár a magok, akár az olajok árait nézzük az alábbi ábrákon, jól érzékelhető a csökkenő trend. A magoknál ugyanakkor már láthatón oldalazásba váltott át. Januárban a szója ára 7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, de a napraforgómagé 16, a repcéé 30 százalékkal volt alacsonyabb Rotterdamban. Az olajoknál a szójaolaj ára januárban 10 százalékkal, a napraforgóé 14 százalékkal, a repcéé harmadával volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A pálmaolaj ára 2022 márciusában érte el történelmi csúcsát, 7268 maláj riggitet tonnánként. Azóta mérséklődik. A várakozások szerint a csökkenés a tavasszal véget ér, és az év hátralévő részében oldalazásra lehet számítani. A két nagy termelő közül Indonézia továbbra is korlátozza a pálmaolaj exportját. Tavaly, amikor pánikszerűen leállította azt, a pálmaolaj világpiaci ára 60 százalékot ugrott. Az idén januári intézkedés piaci hatása mérsékelt. Ezenkívül 2023. február elejétől 30-ról 35 százalékra emelték Indonéziában a pálmaolaj bioüzemanyagba keverési arányát. A helyzetet Malajzia ki tudja használni. Ezért is nem kezdtek emelkedni az árak. A minket erősen érintő napraforgófronton orosz rekordokról és erős ukrajnai kínálatról hallani. Előbbit fenntartással kezelném, míg utóbbi – a feldolgozóipar problémái miatt – magas magexportot jelent, jórészt az EU irányába. Ezzel együtt a szezonban a globális napraforgókészletek a tavalyi 8-ról várhatóan 5 millió tonnára szűkülnek. Ebben nyilván Ukrajna jár az élen. Készletei az előző szezonban mért 4,7 millió tonnáról 1,9-re mérséklődnek. Az EU-ban 623 ezer tonnáról 473 ezerre zsugorodik a készlet.

Az EU importja ezzel párhuzamosan 1,8 millió tonnáról 2,9-re nő magból, miközben napraforgóolajból kevesebbet importál (a tavalyi 2 millió tonna után 1,75-öt). A napraforgóolaj világpiaci árának fent bemutatott mérséklődése a kínai és indiai kereslet csökkenésének tudható be – a többi olaj árának csökkenése mellett, persze. Az olcsó ukrán napraforgóolaj iránti kereslet szintén ebbe az irányba hat. A jövő erősen függ a fekete-tengeri folyosó fennmaradásától. Az ukránok arra számítanak, hogy az orosz fél nem írja alá a megállapodást. Immár egy éve, hogy az ukrajnai helyzetre külön is ki kell térnünk. Az ország ugyanis az olajos magok piacán is meghatározó világpiaci szereplő. A napraforgó globális termeléséből átlagos évben 33, exportjából 50 százalékot teljesít, a repcetermelésből csak 4, de az exportból 20 százalék az övék. (Zárójelben hozzáteszem, hogy Oroszország a napraforgótermésből 26, exportból 28 százalékot képvisel. Repcéből ez 4 és 3 százalék.) A kilátásoknál maradva, az EU a repceterület 12, a napraforgó-terület 18 és a szójaterület 19 százalékos növekedésére számít a 2022/23-as gazdasági évben.

STOP!

A napraforgóolaj árának 2021. októberi szinten való befagyasztása nem tarthat már soká. Megszűntével emelkedni fog, de annak fényében, hogy a nemzetközi piacokon érzékelhetően esnek az árak, a mértéke már korántsem biztos, hogy drasztikus lesz. Napraforgóból 2022-ben az előző évinél nagyobb területről kevesebb termést takarítottunk be. A felvásárlási árak pedig az elmúlt fél évben harmadukkal estek vissza. Az AKI adatai szerint az ipar átadási árai december második felében 776 forintról fordultak le meredeken. Ettől kezdve pedig ez már nem magasabb, mint a fogyasztói ár. Ez persze a hazai beszerzések átlagára vonatkozik. Mindezek fényében kell értékelnünk azt az információt, hogy tovább – mintegy negyedével – csökkent a repce vetésterülete. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy az őszi kalászosok területe viszont jelentősen emelkedett, akkor azt látjuk, hogy tavasszal ismét sztár lesz a napraforgó és a szója. E két növény területének kisebb emelkedésére mindenképpen számítok, miközben a kukorica területe kisebb hátraarcot csinál, bár csökkenésének mértéke nem 2023-ban lesz a legnagyobb. Úgy néz ki, hogy miközben napraforgó-vetőmagból már nincs kínálat a piacon, addig kukoricából van.

Emiatt aki sokáig hezitált, az mégis kukoricát fog vetni idén is. De ebből nem élünk meg! A még nyitott vetési döntésekben, kérem, vegyék figyelembe, hogy a fentiekből az látszik: a mostani árcsökkenések még nem értek véget. A kereskedők kivárási taktikái ugyanezt sugallják. Nagyobb összeomlásra azonban nem számítok. Lassú lecsorgásra viszont igen. A növényi olajok piacán látható árcsökkenés a magoknál is meg fog jelenni. Várakozásaim szerint leginkább a szójabab fogja tudni tartani az árát, sőt, ott emelkedést is el tudok képzelni.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ