fbpx

Közös célok a magyar és bosnyák mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2016 április 11.

Fazekas Sándor miniszter hivatalában fogadta Aleksandar Dragičevićet, Bosznia-Hercegovina új budapesti nagykövetét.

A miniszter kiemelte, a két ország közös célja a 2014. július 29-én Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma és Bosznia-Hercegovina Külkereskedelmi és Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma között, a mezőgazdaság területén megvalósítandó együttműködésről aláírt megállapodás biztosította lehetőségek minél hatékonyabb kihasználása. A tárgyaló partnerek megállapodtak egy közös mezőgazdasági munkacsoport létrehozásáról, ami az élelmiszeripar, állattenyésztés és takarmányozás, illetve élelmiszerbiztonság és állategészségügy, valamint erdészet, édesvízi halgazdálkodás és vidékfejlesztés területén történő együttműködést hivatott erősíteni.

Fazekas Sándor elmondta, Magyarország kész arra, hogy megossza a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági kockázatok kezelésére kidolgozott rendszerét tekintettel arra, hogy országaink hasonló éghajlattal rendelkeznek és arra, hogy 2014-ben Bosznia Hercegovinát igen súlyosan érintette az árvíz. A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország továbbra is kész támogatni Bosznia Hercegovina európai integrációs felkészülését, így szívesen közreműködik Twinning és TAIEX projektek megvalósításában a bosnyák társminisztériummal.

A nagykövet felvázolta, hogy Bosznia-Hercegovina számára kiemelten fontosak a magyar tapasztalatok és számít a tudományos és technológiai együttműködésre a mezőgazdasági termékek feldolgozása, illetve az élelmiszeripar területén.

A tárgyaló partnerek egyetértettek abban, hogy közös cél a mezőgazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása, valamint kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása olyan termesztési módokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre és a biodiverzitásra, így a bosnyák féllel való együttműködés kiemelkedő fontosságú a régió GMO-mentességének elérésében. A tárcavezető Magyarország kiváló agrár és állatorvosi egyetemi oktatási intézményeit méltatva hangsúlyozta, hogy várjuk a bosnyák hallgatók jelentkezését a FAO és Magyarország ösztöndíjas programjának keretében, ezáltal is hozzájárulva agrárkapcsolataink elmélyítéséhez.

(FM Sajtóiroda)