Több a higiéniai, de kevesebb a minőségi probléma a tavaszi szezonális ellenőrzéseken

Több mint 4800 ellenőrzés, 200 tonna forgalomból kivont termék és 45 millió forint bírság a 2016-os tavaszi szezonális ellenőrzés végeredménye. Az akciósorozat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 1-28. között zajlott országszerte. Bár a higiéniai hiányosságok száma a korábbi évekhez képest némileg emelkedett, az ellenőrzött termékek minősége azonban jelentősen javult.

A tavaszi ellenőrzéssorozaton a szakemberek elsősorban a Húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták. Ellenőrizték a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és a szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is. ű

Március 1-28. között összesen 4844 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben, több, mint 45 millió forint értékben bírságot szabtak ki. A különböző létesítmények ellenőrzése során higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6%-ában (2015-ben 2,8%) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8%-ában (2015-ben 3,3%) tapasztaltak. A megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2%-át (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból, elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.

55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. Mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt (272 579 állatot) ellenőriztek a hatósági állatorvosok. Hat alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járművekkel, illetve a kísérő képzettségével kapcsolatban, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.

(FM Sajtóiroda)


Kapcsolódó hírek